logo wachtwoordmanager

Blog

Zo maak je een sterk wachtwoord

Het gebruiken van unieke, sterke wachtwoorden is essentieel voor een goede cyberveiligheid. Maar hoe behoud je die? Wij laten zien hoe je een sterk wachtwoord maakt en hoe wachtwoordbeheerders je daarbij kunnen helpen. Ieder platform heeft zijn eigen wachtwoordvereisten en sommige beveiligde platforms laten je zelfs periodiek je wachtwoorden wijzigen. Bovendien zorgen wachtwoordbeheerders ervoor dat je op al je apparaten toegang hebt tot je gegevens.

Gelukkig is het maken en beheren een sterk wachtwoord niet zo ingewikkeld als het klinkt. In dit artikel leggen we uit hoe je een sterk wachtwoord maakt en hoe je al je online accounts zo veilig mogelijk houdt.

Wat is een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord minimaliseert het risico dat je account wordt gehackt. Hoewel je daar veel stappen tegen kunt ondernemen, is het bedenken van sterkere wachtwoorden de meest eenvoudige en meest effectieve optie voor wat je kunt doen om je informatie veiliger te maken. Toch is een sterk wachtwoord niet zaligmakend. Zelfs een perfect veilig wachtwoord kan een kwetsbaarheid worden als het wordt buitgemaakt tijdens een datalek en je datzelfde wachtwoord ook op andere accounts gebruikt. Er zijn al miljarden wachtwoorden online gelekt.

Hoe herken je goede wachtwoorden?

  • Langere wachtwoorden zijn veiliger
  • Wachtwoorden moeten niet gemakkelijk te raden zijn
  • Wachtwoorden moeten veelvoorkomende combinaties vermijden
  • U dient voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken
  • Verander wachtwoorden regelmatig
  • Wachtwoorden moeten speciale tekens bevatten
  • U moet er regelmatig voor zorgen dat uw wachtwoord niet is gehackt

Een sterk wachtwoord moet aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals we hierboven hebben omschreven. Laten we deze punten eens toelichten:

Langere wachtwoorden zijn veiliger

Het is niet meer dan logisch dat langere wachtwoorden veiliger zijn dan kortere wachtwoorden. Als je bedenkt dat een pincode van 4 cijfers 10.000 opties heeft, maar een 6-cijferige pincode maar liefst 1.000.000 verschillende opties, is het makkelijk te zien hoeveel veiliger een lang wachtwoord is.

Als je makkelijker te onthouden wachtwoorden gebruikt, moet je ervoor proberen te zorgen dat de wachtwoorden minstens 12 tekens lang zijn. Dan kom je in de buurt van een sterk wachtwoord. Wachtwoordzinnen die bestaan uit normale woorden zijn gemakkelijker te onthouden, zelfs als ze 30 of meer tekens bevatten. We komen zo terug op wachtwoordzinnen en bespreken de optie voor het gebruik van een passwordgenerator.

Wachtwoorden zouden niet gemakkelijk te raden moeten zijn

De lengte van een wachtwoord helpt bij een brute force-aanval, maar er zijn ook genoeg hackers die proberen je wachtwoord te achterhalen met bekende informatie. Als je de toegangscode van je telefoon gebruikt in de indeling mm/dd/jj, is alles op je telefoon net zo veilig als jouw verjaardag. Zorg dat je wachtwoord niet te raden op basis van andere informatie over jou: elementen als verjaardagen, namen van kinderen en huisdieren zijn dus verboden terrein. Ook seizoenen staan hoog op de lijst met woorden die vaak worden gebruikt. Heb je dergelijke wachtwoorden? Verander die dan zo snel mogelijk.

Een sterk wachtwoord vermijd veelvoorkomende combinaties

Naast persoonlijke informatie gebruiken veel mensen ook eenvoudige toetsenbordpaden. Hoewel cijfers in je wachtwoord een extra laag veiligheid bieden, voegen reeksen zoals 123 niet zoveel veiligheid als je denkt. NordPass deed onderzoek naar de meest voorkomende wachtwoorden. De top 10 is:

  • 123456
  • 123456789
  • 12345
  • qwerty
  • Password
  • 12345678
  • 111111
  • 123123
  • 1234567890
  • 1234567

Het is dan ook niet voor niets dat veel hackers beginnen met cijferreeksen wanneer ze een wachtwoord proberen te kraken.

Gebruik voor elk account een ander sterk wachtwoord

Meer dan 70% van de internetgebruikers gebruikt hetzelfde wachtwoord voor ten minste enkele van hun accounts. Dat is misschien makkelijker om te onthouden, maar zodra je wachtwoord op straat komt te liggen na een datalek, zijn al die accounts in gevaar. En ook al is dat wachtwoord een sterk wachtwoord, wil je niet dat je slechts één wachtwoord hebt dat al je online accounts beschermt. Je mag wachtwoorden nooit hergebruiken of dupliceren, vooral als het gaat om bankrekeningen en social media-accounts die gevoelige informatie bevatten. Al die goede wachtwoorden (die je bij voorkeur maakt met een passwordgenerator) kunnen door een wachtwoordbeheerder voor je worden onthouden en toegepast. Als voordeel hoef je maar één wachtwoord te onthouden voor al die unieke wachtwoorden!

Zolang je de functie van een passwordgenerator gebruikt om voor ieder account een sterk wachtwoord te maken en daarnaast aanvullende beveiligingsmaatregelen neemt zoals 2FA en de biometrische gegevens van uw telefoon, beschik je over een uiterst veilige manier om je wachtwoorden te beheren.

Wijzig wachtwoorden indien nodig

Hoe langer een wachtwoord wordt gebruikt, hoe groter de kans dat het wordt gekraakt of gestolen. Je hoeft daarbij niet iedere maand of iedere week aan de slag te gaan om je wachtwoorden te wijzigen, maar het is een goed idee om je wachtwoorden eens in de 90 dagen te vernieuwen. Dat is vooral belangrijk voor bankrekeningen en andere rekeningen die gevoelige informatie bevatten.

In sommige gevallen moet je niet eens 90 dagen wachten om je wachtwoord te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het wachtwoord is identiek aan of lijkt op een van je andere wachtwoorden
  • Het wachtwoord werd gespot tijdens een datalek
  • Je hebt het wachtwoord met iemand gedeeld en je wilt niet meer dat iemand het account gebruikt
  • Je hebt het wachtwoord gebruikt op een openbaar wifi-netwerk of een openbare computer
  • Je hebt een melding ontvangen dat iemand heeft geprobeerd toegang te krijgen tot jouw account

Wachtwoordbeheerders stroomlijnen het proces van het vervangen van wachtwoorden door sterke wachtwoorden te genereren en deze te synchroniseren op al je apparaten.

Moet een sterk wachtwoord speciale tekens bevatten?

Net zoals de lengte een wachtwoord voor iemand moeilijker maakt om te raden, breiden speciale tekens de pool van potentiële wachtwoorden uit. Tenzij je besluit om wachtwoordzinnen te gebruiken in plaats van wachtwoorden, is het een goed idee om enkele speciale tekens op te nemen in je wachtwoorden. De meeste websites accepteren algemene speciale tekens zoals ! @ # $ % ^ & * ( ) en ?. Probeer er een aantal van in je wachtwoorden te mengen of gebruik een passwordgenerator die automatisch speciale tekens toevoegt.

Belangrijk om te weten is dat het simpelweg toevoegen van cijfers of speciale tekens aan hetzelfde basiswachtwoord niet veel zal doen voor je cyberveiligheid. “wachtwoord1, wachtwoord2, wachtwoord3” lijkt als een unieke reeks wachtwoorden, maar probeer geen gemeenschappelijke elementen te gebruiken.

Controleer regelmatig of je wachtwoord niet op straat ligt

Bijna dagelijks worden verschillende webshops en diensten gehackt, waarbij gebruikersgegevens op straat komen te liggen. Veel wachtwoordmanagers controleren hierop en waarschuwen je als jouw inloggegevens bekend zijn. Zelfs het sterkste wachtwoord kan je daar niet tegen beschermen! Het is van cruciaal belang dat je geen wachtwoorden gebruikt die bij datalekken zijn blootgelegd en op het dark web zijn gepubliceerd. Je kunt ook zelf controleren of bepaalde gegevens zijn gelekt. Op websites als Have I Been PWNED, Spycloud, Avast en NordPass kun je je wachtwoorden controleren.

Zo maak je een sterk wachtwoord

  • Gebruik een passwordgenerator
  • Gebruik een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord
  • Gebruik een citaat in plaats van een wachtwoord

Laten we eens kijken naar enkele strategieën voor wachtwoordbeheer die het gemakkelijk maken om een sterk wachtwoord te maken en ze te beheren.

Gebruik een passwordgenerator

Passwordgeneratoren zijn een fantastische manier om goede wachtwoorden te maken. Sommige password generatoren bieden de mogelijkheid om instellingen aan te passen, zoals de lengte, het gebruik van speciale tekens en of je een wachtwoord of een wachtwoordzin wilt. Veel wachtwoordbeheerders hebben een ingebouwde passwordgenerator, sommigen laten je er eentje aanschaffen voor een kleine meerprijs.

Gebruik een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord

Sommige mensen raden aan om over te schakelen op wachtwoordzinnen in plaats van wachtwoorden. Hoewel een wachtwoord elke indeling van tekens kan hebben, bestaat een wachtwoordzin uit een reeks woorden. Daarin kun je ook speciale tekens verwerken voor extra veiligheid. Wachtwoordzinnen kunnen gemakkelijker te onthouden zijn dan wachtwoorden, en hun lengte maakt ze veel veiliger voor brute foce-aanvallen. Toch zijn ze kwetsbaarder dan een willekeurige reeks letters, cijfers en speciale tekens. Ook hier geldt: gebruik voor iedere website een andere wachtwoordzin!

Gebruik zinnen of citaten

Vind je het lastig om een willekeurige reeks woorden te onthouden? Dan kun je ook fragmenten uit boeken of citaten gebruiken die je makkelijker kunt onthouden. Dit soort zinnen zijn krachtiger dan wachtwoorden die bestaan uit koosnaampjes en verjaardagen. Bedenk ook hier voor ieder account een uniek wachtwoord. Een wachtwoordbeheerder kan ook hier een fantastische hulp zijn om het je makkelijker te maken.

Andere interessante blogs