logo wachtwoordmanager

Blog

Wat kost een wachtwoordmanager?

Hoewel er een aantal prima gratis opties zijn, moet je rekening houden dat je een bedrag per maand betaalt voor de premium functies van een wachtwoordmanager. De kosten variëren behoorlijk, maar houd rekening met 3 dollar per maand (we spreken in dit artikel in dollars, omdat de meeste wachtwoordmanagers hun prijzen niet omrekenen naar euro’s. Om een makkelijker vergelijk te maken, houden we dollars aan).

Prijzen lopen uiteen

Sommige wachtwoordmanagers hebben een maandelijks opzegbaar abonnement, maar de meeste aanbieders kosten een bedrag per jaar. NordPass heeft zelfs de optie voor een goedkoper tweejarig abonnement. Veel programma’s bieden een gratis proefperiode aan, zodat je op je gemak kunt kijken of het programma en het systeem aansluit op jouw wensen en of je het prettig vindt in gebruik. Je zou denken dat iedere wachtwoordmanager dezelfde functies biedt, maar er zitten behoorlijke verschillen in. Zo biedt de ene wachtwoordmanager standaard darkwebmonitoring, waarbij je er bij een ander extra voor moet betalen. Ook het delen van wachtwoorden niet voor iedereen een standaard functie. Zoek je een gezinsabonnement? Bedenk voor hoeveel personen je die nodig hebt: het aantal accounts dat je bij een gezinsabonnement krijgt wisselt behoorlijk, tussen de 5 en 10 accounts.

Gratis wachtwoordmanager

Er zijn gratis wachtwoordmanagers beschikbaar, maar onthoud dat deze niet altijd evenveel functionaliteiten bieden – en vaak ook niet de mate van versleuteling. Toch zijn ze lang niet altijd slecht. Google en Apple bieden bijvoorbeeld allebei hun eigen wachtwoordbeheerders, die je wachtwoorden laten onthouden en toepassen op Apple-producten of binnen Google Chrome. Gratis wachtwoordmanagers zijn over het algemeen minder goed beveiligd, omdat daar simpelweg minder budget voor beschikbaar is. Je persoonlijke gegevens lopen met een gratis wachtwoordmanagers soms een groter risico. Gebruik je een gratis versie van een commerciële aanbieder? Dan profiteer je wel van een goede beveiliging, maar ontbreken een aantal premium functies. Of je voor een gratis of een betaalde versie kiest, hangt voornamelijk af van jouw wensen en eisen… en de beveiligingsrisico’s die je wil nemen.

Andere interessante blogs