logo wachtwoordmanager

Blog

Eenvoudige trucs om sterke wachtwoorden te onthouden

Het klinkt zo aantrekkelijke om één ultiem sterk wachtwoord te bedenken en dat voor al je accounts te gebruiken. Helaas gaat die vlieger niet op: sterke wachtwoorden alleen zijn niet voldoende — je moet ook unieke wachtwoorden maken om je gegevens te beschermen en de verschillende cyberbeveiligingsrisico’s te minimaliseren.

Sterk wachtwoord generator

Daarom gebruiken veel mensen een sterk wachtwoord generator. Daarmee kunnen ze zonder hun hand om te draaien unieke, sterke wachtwoorden gebruiken voor al hun accounts. Maar met al die verschillende sterke wachtwoorden wordt het ook steeds lastiger om al die inloggegevens te onthouden. We vertellen je een aantal de meest effectieve strategieën die je kunt gebruiken voor het onthouden van veilige wachtwoorden.

5 tips om sterke wachtwoorden

1. Gebruik wachtwoordzinnen

Wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn, zijn in de regel kort. Met langere wachtwoorden komen we meestal in de knoei. Toch zijn langere wachtwoorden veiliger dan korte… en soms zelfs gemakkelijker te onthouden dan kortere wachtwoorden. Wachtwoordzinnen hebben de afgelopen jaren meer bekendheid gekregen. Wachtwoordzinnen zijn sterkere wachtwoorden dan normale wachtwoorden. Ze bestaan uit een reeks volledige woorden. Elk woord wordt meestal gescheiden door een streepje of een ander teken. Een voorbeeld van een wachtwoordzin is bijvoorbeeld: koekjes-koffie-pauze-werkplek.

Omdat wachtwoordzinnen langer zijn dan de meeste wachtwoorden, zijn ze beter bestand tegen een groot aantal aanvallen. Zelfs als je alleen kleine letters gebruikt, zonder cijfers of speciale tekens, is de lengte alleen al genoeg om je account veilig te houden. Bitwarden ontdekte dat een wachtwoord van 10 tekens, met hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens, slechts 12 dagen nodig zou hebben om te kraken. Dat klinkt misschien lang, maar onthoud dat je misschien niet direct kunt reageren als iemand je wachtwoord probeert te kraken. Hoe langer het wachtwoord, des te langer het duurt om het te kraken!

Omdat wachtwoordzinnen volledige woorden bevatten in plaats van willekeurige tekens, kunnen veel mensen ze gemakkelijker onthouden. Je kunt zelf unieke wachtwoordzinnen bedenken of een sterk-wachtwoord generator gebruiken die wachtwoordzinnen ondersteunt.

2. Gebruik hoofdletters, cijfers en speciale tekens in je sterke wachtwoord

Veel internetgebruikers hergebruiken eenzelfde wachtwoord, maar voegen cijfers of speciale tekens toe aan het einde van hun wachtwoord. Anderen zetten hoofdletters helemaal aan het begin van hun wachtwoord. Kijken we bijvoorbeeld naar het basiswachtwoord “wachtwoord”, Dan zou Wachtwoord123! een optie zijn. Het toevoegen van lengte en verschillende soorten karakters is een goede eigenschap voor sterke wachtwoorden, maar deze patronen zijn te voorspelbaar. Je moet de speciale karakters integreren om je accounts beter te beschermen. Dat soort slimmigheden krijg je met een sterk wachtwoord generator meestal niet voor elkaar, dat is een stukje eigen creativiteit. In ons geval zou je uitkomen op bijvoorbeeld !w@Cht3W0o7d2. Dat zou veel moeilijker te kraken zijn, maar vormt nog altijd een goed te onthouden wachtwoord.

3. Onthoud een toetsenbordpatroon

Als je met veel verschillende accounts werkt, kun je het jezelf makkelijk maken en je richten op het toetsenbordpatroon dat je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een patroon gebruiken van één teken, dan drie naar links, dan twee naar beneden en dan vier naar rechts. Dat zou kunnen leiden tot een volledig wachtwoord van 0987ujkl;’ — en dat patroon kun je op verschillende plekken van je toetsenbord gebruiken, zodat je hetzelfde patroon op verschillende accounts kunt hergebruiken. Het wachtwoord bevat bovendien 10 tekens, geen herkenbare woorden en verschillende soorten tekens. Hier kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Je kunt patronen en vormen combineren. Gebruik verschillende patronen voor werk, privé of misschien zelfs webshops, om het onthouden te vergemakkelijken.

4. Woorden combineren voor een sterk wachtwoord

Je kunt de technieken van suggestie 1 en 2 met elkaar combineren en meerdere woorden op elkaar stapelen. Hierdoor heb je dezelfde voordelen als een wachtwoordzin, maar maak je het hackers knap lastig om je wachtwoord te achterhalen. Je kunt daarbij woorden letter voor letter combineren, zoals ons voorbeeld (koekjes-koffie-pauze-werkplek): kkpw-ooae-efur-kfzk-jiep-eeel-se-k, maar je kunt ook woorden mixen, met hoofdletters en kleine letters: zoals koffie en pauze: KpOaFuFzIeE. Dat levert sterke wachtwoorden op die nagenoeg niet te ontcijferen zijn als je de achterliggende gedachte niet kent. Vrijwel niemand zou kkpw-ooae-efur-kfzk-jiep-eeel-se-k achterhalen als ze niet weten dat het eigenlijk bestaat uit losse woorden.

5. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Hoewel het onthouden van al je wachtwoorden een nobel streven is, moet je je ook afvragen of dit alles de moeite wel waard is. De meeste mensen hebben alsnog moeite om hun wachtwoorden te onthouden, zelfs als deze strategieën gebruiken. Wachtwoorbeheerders nemen al het werk voor je uit handen. Je hoeft niets meer te onthouden, er is geen stress voor het invoeren van de lastige wachtwoorden en de verwarring die het kan veroorzaken. Over het algemeen zijn accounts van wachtwoordbeheerders beveiligd met één hoofdwachtwoord, aangevuld met 2FA. Je wachtwoordenkluis beveiligen met alleen een wachtwoord is een slecht idee, dus altijd 2fa activeren. Als kers op de taart zijn de meeste wachtwoordbeheerders voorzien van een sterk wachtwoord generator, zodat je voor ieder account een sterk wachtwoord kunt gebruiken (en niet hoeft te onthouden). Kijk dus snel naar onze lijst met de beste wachtwoordbeheerders!

Andere interessante blogs