
Blog
5 manieren waarop jij jouw wachtwoordbeheerder verkeerd gebruikt
Als je op dit moment al je wachtwoorden uit je hoofd leert of opschrijft, is overschakelen naar een veilige wachtwoordbeheerder een van de beste dingen die je kunt doen. Niet alleen om het jezelf makkelijker te maken, maar ook om je accounts te beschermen. Toch gebruiken veel mensen hun wachtwoordbeheerder niet goed.
Ontdek enkele van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het gebruik van een wachtwoordbeheerder en hoe jij je cyberveiligheid kunt verhogen.
1. Ingelogd blijven
Het hoofdwachtwoord is het belangrijkste element dat je wachtwoordkluis beschermt. Je hebt niets meer aan die beschermingslaag als je al bent ingelogd. In zo’n geval heeft iedereen die toegang heeft tot je apparaat, ook toegang tot al jouw wachtwoorden. Je gebruikt je laptop op je werk en gaat even naar het toilet: iemand kan zo naar je laptop toelopen en alles in je wachtwoordkluis stelen.
Je zou deze instelling in jouw wachtwoordbeheerder moeten aanpassen: de meeste beheerders bieden je de opties om je automatisch uit te loggen als je een paar minuten niet actief bent geweest. Ook al is het onhandig om telkens opnieuw in te loggen bij je wachtwoordmanager, het zorgt wel voor een betere beveiliging van je wachtwoordkluis. Handiger is om altijd direct je computer te vergrendelen zodra je wegloopt van je laptop.
2. Een zwak hoofdwachtwoord gebruiken
Wachtwoordmanagers maken het je makkelijker om extreem moeilijke wachtwoorden te gebruiken voor je accounts, maar ze leggen ook een flinke druk op het hoofdwachtwoord. Dat hoofdwachtwoord regelt de toegang tot je hele wachtwoordkluis. Het is dus heel belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken dat niet gemakkelijk te raden of te kraken is bij een Brute-Forceaanval.
Je zou iets ingewikkelds moeten bedenken dat verschilt van de rest van de wachtwoorden die je gebruikt. Lees hier onze tips over het maken van een sterk wachtwoord.
3. Wachtwoorden hergebruiken
Ook al is je wachtwoordkluis veilig, dat wil niet zeggen dat je wachtwoorden veilig zijn. Als er een hacker is die alle gegevens steelt van een website waar jij een account hebt, liggen die gegevens toch op straat… hoe goed je wachtwoordbeheerder ook is. Hergebruik je telkens hetzelfde wachtwoord bij verschillende accounts? Des te makkelijk is het te raden door hackers op andere websites. Het is belangrijk om je gegevens preventief te beschermen.
Doe dus anders dan die 65% van alle internetgebruikers en hergebruik je wachtwoorden niet! Maak voor ieder account een uniek, sterk wachtwoord, vooral voor bankrekeningen en accounts met persoonlijke informatie. Als elk wachtwoord uniek is, kunnen hackers uw wachtwoord slechts voor één account tegelijk achterhalen. Een groot voordeel van een wachtwoordbeheerder is dat al die sterke wachtwoorden in de wachtwoordkluis wordt opgeslagen en ingevuld zodra je wilt inloggen.
4. Twee-factor-authenticatie uitgeschakeld laten
Het gebruik van een sterk wachtwoord maakt je wachtwoordkluis en je account veiliger, maar je kunt die veiligheid nog een stapje opschroeven met twee-factor-authenticatie (2FA). Met 2FA heb je niet alleen het hoofdwachtwoord nodig, maar ook een tweede factor om toegang te krijgen tot je account. Die tweede factor verloopt meestal via een aangewezen apparaat, zoals je smartphone of een fysieke USB-stick. Het belangrijkste voordeel van 2FA is dat een hacker twee verschillende dingen moet stelen om in te kunnen loggen. Van alle vormen van 2FA zijn meldingen via e-mail of SMS overigens het zwakst en het makkelijkst te onderscheppen door hackers. Authenticatie-apps, beveiligingssleutels of een specifiek apparaat zijn een stuk veiliger.
5. Je eigen wachtwoorden kiezen
Bedenk dat je wachtwoordbeheerder wachtwoorden voor je kan genereren. Een passwordgenerator is in staat om de best mogelijke wachtwoorden te kiezen. Een wachtwoord dat je zelf bedenkt voldoet misschien aan te technische eisen van een sterk wachtwoord, maar er gaat niets boven een willekeurige reeks cijfers, letters en leestekens. Zo maak je in een handomdraai voor ieder account een uniek wachtwoord. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je ze vergeet, aangezien je wachtwoordbeheerder ze allemaal voor je onthoudt en invult op de juiste plekken.
Conclusie
De meeste internetgebruikers hebben meer dan een paar accounts. Het gemiddeld aantal accounts voor zakelijke gebruikers ligt zelfs rond de 190 gebruikersnamen en wachtwoorden. Zonder een betrouwbare wachtwoordbeheerder zou het bijna onmogelijk zijn om sterke, unieke wachtwoorden bij te houden voor zoveel verschillende apps en websites. Dat maakt wachtwoordbeheerders tegenwoordig nagenoeg onmisbaar. Maar: houd je wachtwoordkluis veilig en voorkom deze 5 veelgemaakte fouten.