logo wachtwoordmanager

Blog

Zo kies je de beste password manager

Wachtwoorden zijn onmisbaar om ons digitale leven te beschermen. En dat digitale leven is behoorlijk uitgebreid. Daarmee beschermen die wachtwoorden ons geld, onze mails, ons werk en zelfs onze identiteit. Toch gaan veel mensen laconiek om met die verantwoordelijkheid. Hoe beveilig je jouw digitale identiteit optimaal?

In het kort

De sterkste wachtwoorden gebruiken lange reeksen unieke, willekeurige reeksen letters, cijfers en symbolen. De meeste mensen vinden dat maar lastig en gebruiken makkelijk te onthouden wachtwoorden die als zwak worden beschouwd, of ze hergebruiken hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms. Hier kan een password manager je de helpende hand bieden. Die slaan wachtwoorden veilig op in een wachtwoord kluis, zodat jij sterke, unieke wachtwoorden kunt maken voor ieder van je accounts. In dit artikel vertellen we hoe jij de beste password manager kiest, waarom je er een nodig hebt en hoe zo’n programma werkt.

De vijf beste password managers

  • 1Password —Beste algemene password manager
  • Dashlane —Beste Premium abonnementsvormen
  • RoboForm —Beste waarde
  • LastPass —Beste opties voor delen
  • NordPass —Eenvoudigste in gebruik

Hoe je de beste password manager kiest

In het kort is een password manager een programma dat wachtwoorden en aanmeldingsgegevens opslaat in een wachtwoord kluis en voor je beheert. De meeste browsers hebben eenvoudige systemen voor password manager: ze kunnen je inloggegevens voor de volgende keer onthouden. Browsers missen echter de beveiligingsfuncties die horen bij een veilig password management. Zo worden de wachtwoord kluis en je inloggegevens in browsers meestal inadequaat beveiligd en versleuteld.

Toegewijde password managers gebruiken codering van militaire kwaliteit om je gegevens veilig te houden. De wachtwoorden worden bewaard in een wachtwoord kluis die alleen toegankelijk is met een hoofdsleutel of hoofdwachtwoord. Ook de ontwikkelaars zelf hebben geen toegang tot jouw kluis en beschikken niet over de hoofdwachtwoorden, waardoor alles veilig achter slot en grendel is.

Wat is de beste password manager voor jou?

Veiligheid staat natuurlijk bovenaan. Wachtwoord managers slaan je wachtwoorden op twee plaatsen op: de cloudgebaseerde server van het bedrijf of een wachtwoord kluis die op jouw apparaat is gemaakt. De cloudgebaseerde wachtwoord kluis is meestal populairder, omdat dankzij dat systeem vanaf ieder apparaat toegang hebt tot jouw wachtwoord kluis. Je wachtwoorden blijven bewaard, ook al gaat je computer stuk of verlies jij je smartphone. Sommige mensen vinden het echter prettiger om hun gegevens niet in de cloud op te slaan.

Is de beveiliging up-to-date?

De beste password managers hebben natuurlijk hun zaakjes goed op orde. Ze gebruiken de nieuwste coderingstechnieken en zorgen voor een extra beveiliging voor je wachtwoord kluis, zoals tweefactorauthenticatie en biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtsherkenningstechnologie. De meeste programma’s beschikken over een passwordgenerator voor sterke wachtwoorden.

Is het compatible met alle apparaten die je gebruikt?

Je verwacht natuurlijk van je password manager dat je daarmee toegang hebt tot je accountgegevens op alle apparaten, van je smartphone tot aan je tablet, van je desktop tot je laptop. Bedenk goed met welke systemen en programma’s je te maken krijgt. Is de password manager compatible met al je besturingssystemen, of dat nu Mac, Windows, Android of zelfs Linux is, en heeft het een extensie heeft voor jouw favoriete browser? Controleer ook of de password manager van jouw keus ook een synchronisatiefunctie heeft, zodat je overal toegang hebt tot jouw wachtwoord kluis.

Is het eenvoudig in gebruik?

Je kunt natuurlijk onze recensies lezen over de beste password managers, maar probeer ze ook zeker eens uit. De meeste programma’s hebben een proefversie van 30 dagen of beschikken zelfs over een gratis versie met beperkte functionaliteiten. Zo kun je zelf ervaren of je het programma fijn vindt werken. Let erop dat de password manager taal gebruikt die jij begrijpt en of alle functies in de apps en extensies doen wat ze moeten doen. Biometrische aanmeldingen bieden handige hulpmiddelen voor het gebruik van wachtwoordmanagers op mobiele apparaten.

Daarnaast bieden veel password managers extra functies voor extra beveiliging en extra gebruiksgemak. Sommige managers vermelden dubbele of zwakke wachtwoorden en vragen je om deze te wijzigen, of wijzigen wachtwoorden automatisch volgens een regelmatig schema. Ook tijdens het surfen kun je beveiligingssuggesties ontvangen. Mogelijkheden om wachtwoorden te delen met familieleden of teamleden, het automatisch invullen van formulieren of toegang tot een beveiligde kluis kunnen praktische extra functies zijn.

Kijk ook naar de prijs

Hoewel je eigenlijk geen prijskaartje kunt hangen aan je digitale veiligheid, speelt de prijs natuurlijk wel een rol. Er zijn gratis password managers beschikbaar, maar met betaalde versies heb je toegang tot betere beveiliging en uitgebreidere functies. Houd rekening met 10 tot 60 euro per jaar voor een persoonlijk abonnement, waarbij je ook kunt kiezen voor een gezinsabonnement, dat vaak niet veel duurder is. De meeste betaalde opties gebruiken eenzelfde versleuteling en zijn ongeveer even veilig – kijk dus vooral naar wat de beste password manager is voor jouw situatie.

Andere interessante blogs