logo wachtwoordmanager
KeePass wachtwoordmanager beoordeling

Review

KeePass

KeePass in het kort

KeePass ziet er misschien een beetje intimiderend uit, maar als je het technisch inzicht hebt, is het misschien de perfecte tool voor jou. KeePass is een open-source software, wat betekent dat het gratis is en iedereen toegang heeft tot de broncode van het programma. Het is gratis en ondersteunt inloggen via een hoofdwachtwoord of sleutelbestand. Daarnaast kun je sterke wachtwoorden genereren, kun je de database eenvoudig naar een andere computer overzetten en worden meer dan 45 talen ondersteund.

Voordelen en nadelen van KeePass

Voordelen van KeePass

  • KeePass werkt zonder cloud. Al je inloggegevens en wachtwoorden blijven op jouw computer staan.
  • Alle code is inzichtelijk, volgens het Open Source-protocol. Daardoor zijn er geen geheimen en kun je precies zien hoe Keepass werkt en hoe er wordt omgegaan met jouw gegevens.
  • Alle data wordt versleuteld opgeslagen volgens de 256-bit AES en Twofish encryptie. Daaronder vallen ook al je gebruikersnamen en zelfs het hoofdwachtwoord is extra beveiligd.
  • Met een Portable versie zet je al je wachtwoorden op een USB-stick, die je in iedere computer kunt gebruiken.

Nadelen van KeePass

  • KeePass is echt voor techneuten: de interface heeft zo veel opties, dat je snel het overzicht kwijt kunt raken.
  • Je kunt geen wachtwoorden synchroniseren tussen apparaten.
  • Er is geen klantenservice aanwezig.
  • Ben je jouw hoofdwachtwoord kwijt? Dan kun je die niet terughalen.

waardering

taal
prijs
ondersteuning
veiligheid
functionaliteit


Voor wie is KeePass

KeePass wachtwoordbeheerder voor persoonlijk gebruik

Persoonlijke gebruikers

KeePass is bij uitstek geschikt voor persoonlijk gebruik… en dan bij voorkeur op één computer. Het werkt namelijk volledig lokaal, waardoor je wachtwoorden niet kunt synchroniseren met bijvoorbeeld je smartphone of tablet.

KeePass wachtwoordmanager voor gezinnen

Gezinnen

Aangezien KeePass gratis is, kun je voor ieder gezinslid een database aanleggen. Delen is lastig, maar je kunt wel een database kopiëren en door anderen laten importeren of delen van je wachtwoordenlijst verspreiden onder gezinsleden. Niet echt gebruiksvriendelijk dus, maar het is wel mogelijk.

KeePass wachtwoordbeheerder voor bedrijven

Bedrijven

Voor bedrijven geldt eigenlijk hetzelfde als voor gezinnen: het is niet het meest compatible systeem om wachtwoorden en betaalgegevens te delen, maar het kan wel. Zeker als je niet veel wachtwoorden wil delen, kan het een optie zijn. Het grote voordeel is dat de wachtwoorden enkel lokaal worden opgeslagen, waardoor er slechts sprake is van een databreach als de computer in verkeerde handen valt. Toch is het gemis van synchronisatie hier groot.

compatibiliteit

WindowsChromeOSLinux
MacOS via Wine

Extra functies van KeePass

KeePass zelf is heel eenvoudig in de opzet en richt zich volledig op het opslaan van gebruikersnamen en gegevens. Je kunt deze automatisch laten invullen op verschillende websites, maar KeePass geeft verder geen mogelijkheden om formulieren in te vullen. Er zijn echter wel talloze plug-ins en extensies van KeePass beschikbaar (het is tenslotte open source software) die je extra mogelijkheden bieden. Daarmee kun je zelfs wachtwoorden synchroniseren, delen, back-uppen en krijg je meer ondersteuning in verschillende browsers. Een van de meest populaire versies is KeePassXC.

Compatibiliteit van KeePass

KeePass is in de basis geschreven voor Windows (7 of hoger), maar werkt ook op Mac en Linux via Mono. Onthoud dat je voor KeePass 2 het .NET Framework moet installeren. KeePassXC heeft eigen versies voor Mac en Linux. Voor iOS, Android en browsers zijn talloze extensies en apps beschikbaar van derden.

Is KeePass veilig?

Ondanks alle beperkingen van KeePass is het een bijzonder veilige manier om je wachtwoorden te beheren. Zeker als je slechts één apparaat hebt waarbij je wachtwoorden wil opslaan, is KeePass een bijzonder veilige methode. Je kunt de wachtwoorden beveiligen met talloze middelen, zoals een wachtwoord, een bestand en zelfs een 2FA als aanvulling. KeePass heeft een vrij steile leercurve, is niet het meest eenvoudige in gebruik maar kan precies zijn wat jij zoekt.