logo wachtwoordmanager
Dashlane vs LastPass wachtwoordbeheerders vergeleken

Dashlane

Wachtwoord Manager - vs-08-08

LastPass

Dashlane vs LastPass

Zowel Dashlane als LastPass zijn uitstekende opties voor een solide wachtwoordmanager. Ze bieden allebei een sterke beveiliging, uitgebreide functies en tal van voordelen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de twee die je in een bepaalde richting duwen. Laten we de verschillen tussen Dashlane en LastPass eens op een rijtje zetten.

1. Veiligheid

LastPass gebruikt een zero-knowledge-model, gecombineerd met 256-bits AES Encryptie. Je hoofdwachtwoord wordt bijvoorbeeld nergens in de cloud opgeslagen. LastPass biedt de mogelijkheid om multi-factor authenticatie te gebruiken, terwijl de meeste alternatieven alleen twee-factor-functionaliteit toestaan.

Dashlane gebruikt ook PBKDF2 SHA-256- en AES-256-algoritmen om gegevens te versleutelen – een industriestandaard die wereldwijd door bedrijven en overheidsinstanties wordt gebruikt. Daarnaast hanteert Dashlane een zero-knowledge-model waarbij gebruikersgegevens die zijn opgeslagen op bedrijfsservers niet toegankelijk zijn. Verder zorgt Dashlane voor een extra beveiligingslaag door een apparaatsleutel te genereren, die de software koppelt aan een specifiek apparaat. Twee-factor-authenticatie is beschikbaar voor een extra beveiligingsniveau. LastPass gebruikt geen beveiliging per apparaat, zoals Dashlane. Op het gebied van veiligheid is Dashlane een iets betere keuze.

DashlaneLastPass
Encryptie256-bits AES
Zero-knowledgexx
Accountherstelxx
Delenxx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB1GB
Single sign-onBusiness planEnterprise plan
2FAxx
Biometrische controlexx
MFAx
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringxx
ExtraIncl. VPN

2. Compatibiliteit

Zodra je met verschillende apparaten werkt, is de compatibiliteit een belangrijk aspect. Zowel Dashlane als LastPass bieden een brede beschikbaarheid voor Windows en MacOS. Dashlane heeft extensies voor Chrome, Firefox, Safari en Edge. Voor Linux, Chromebook en Brave, moet voor Dashlane een browserextensie worden geïnstalleerd. LastPass heeft een bredere compatibiliteit: het werkt met alle belangrijke browsers en besturingssystemen, waaronder Dolphin, Windows Phone en Windows RT. LastPass heeft hier dus een neuslengte voorsprong, maar beide systemen ondersteunen de grootste en meest populaire systemen.

DashlaneLastPass
Windows108.1
MacOS1211
ChromeOSx
Linuxx
iOS1514
Android89
Chromexx
Edgexx
Internet Explorer
Safarixx
Operax
Firefoxxx
Tor
Vivaldi
DuckDuckGo
Brave

3. Gebruiksgemak

Zowel Dashlane als LastPass richten zich op een prettige gebruikservaring. Ze zijn makkelijk te installeren en hebben een eenvoudige interface. Beide pakketten hebben de mogelijkheid om wachtwoorden te importeren vanuit andere wachtwoordmanagers. Waar Dashlane voornamelijk werkt met eigen apps en extensies, maakt de gebruikersinterface van LastPass eerder gebruik van een webbased omgeving en extensies. Daardoor ziet het er op ieder systeem gelijk uit. Je kunt in beide pakketten meer informatie toevoegen dan alleen gebruikersnamen en wachtwoorden, maar ook bankrekeningnummers, adresgegevens en andere details die je regelmatig in formulieren moet invullen. Dashlane en LastPass struinen het Dark Web regelmatig af en laten je weten wanneer er wachtwoorden zijn opgedoken.

4. Wachtwoorden delen

In het vergelijk presteren Dashlane en LastPass ongeveer gelijk als het aankomt op het delen van wachtwoorden. Dashlane gebruikt een Sharing Center-functie. Hier kun je afzonderlijke kluizen maken die je kunt delen met andere gebruikers. De gratis versie van Dashlane beperkt het delen tot vijf wachtwoorden, maar de betaalde versies staan onbeperkt delen toe.

In LastPass kun je niet alleen wachtwoorden per stuk delen, maar je kunt ook een map maken met alle accounts die je wilt delen met andere gebruikers. Zo kun je bijvoorbeeld streamingplatforms delen met anderen. Met betaalde abonnementen kun je wachtwoorden delen met een onbeperkt aantal gebruikers. Met het gratis abonnement kun je slechts met één gebruiker delen.

5. Prijs

Dashlane en LastPass zijn allebei relatief betaalbaar, hoewel Dashlane hier de duurdere variant is. Beiden bieden ook gratis gebruiksmogelijkheden. Deze is in Dashlane vrij beperkt, met maximaal 50 vermeldingen. Wellicht heb je hier echter genoeg aan. Betaalde abonnementen bieden onbeperkte toegang, je kunt zelfs kiezen voor VPN-toegang en toegang tot premium klantenondersteuning, waarbij je met het premium abonnement zelfs verzekerd bent tot € 1.000.000 in het geval van identiteitsdiefstal. Gezinsplannen zijn beschikbaar en biedt toegang voor maximaal 6 gebruikers.

LastPass biedt een bruikbare gratis optie voor één apparaat. Het gratis model staat een onbeperkt aantal wachtwoorden toe. Met het premium abonnement krijg je synchronisatiemogelijkheden, de optie om wachtwoorden met 5 personen te delen, prioriteitsondersteuning en de mogelijkheid om applicaties automatisch in te vullen.

Ben je er uit welke van deze twee wachtwoordmanagers voor jou geschikt is? Bestel je abonnement dan via een van de onderstaande buttons. Als je er nog niet uit bent, dan kunnen we je misschien nog wat tips geven hoe je de beste password manager kiest.

DashlaneLastPass
Gratis variantxx
Opmerkingen1 apparaat1 apparaat
Prijs individueel2,75 EUR (4,41 euro met vpn)2,90 EUR
Prijs familie6,66 EUR3,90 EUR
Aantal familieleden106
Zakelijk abonnement5 EUR3,90 EUR
Grootzakelijk8 EUR5,70 EUR
Proefperiode30 dagen
Opmerkingen
URLhttps://www.dashlane.com/https://www.lastpass.com/nl

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand