logo wachtwoordmanager

Blog

Moet je een wachtwoordbeheerder gebruiken?

Naarmate je steeds meer online accounts gebruikt, wordt het interessanter om te denken aan een wachtwoordbeheerder. Bovendien heeft een wachtwoordbeheerder een bijkomend voordeel dat je voor iedere website een ander sterk wachtwoord kunt gebruiken. Deze zijn lastig te onthouden, maar dat taakje neemt de wachtwoordbeheerder voor zijn rekening. Dat maakt je accounts een stuk veiliger en het gebruik van verschillende websites een stuk makkelijker. Een win-winsituatie dus! Desondanks zijn er gebruikers die zich zorgen maken over het gebruik van dit soort software. In dit artikel helpen we je te beslissen of een wachtwoordbeheerder zinvol voor je is.

Hoe werkt een wachtwoord manager?

Een wachtwoord manager is een toepassing die gebruikersinformatie, zoals inlognamen en wachtwoorden, opslaat en beschikbaar maakt op het moment dat jij dat nodig hebt. Ofwel: wil jij op een bepaalde website inloggen, dan zal je wachtwoordmanager de juiste gegevens aan je presenteren. Daarnaast bieden veel wachtwoordbeheerders de mogelijkheid om gegevens tussen apparaten te synchroniseren, zodat je op alle apparaten de juiste informatie beschikbaar hebt. Naast gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen de meeste beheerders ook zaken als creditcardnummers, burgerservicenummers, rijbewijzen en persoonlijke notities voor je bewaren.

De meeste mensen die geen wachtwoordbeheerder gebruiken, bewaren hun wachtwoorden in een document in hun browser of als tekstbestand in een cloudaccount, zoals iCloud of Google Drive. Zodra je een wachtwoordmanager installeert, krijg je de kans om wachtwoorden van je bestaande lijst te importeren. De software zal ook herkennen wanneer je een nieuw wachtwoord invoert, waarbij je gevraagd wordt om die gegevens te bewaren.

Wat zijn de voordelen van een wachtwoord manager?

Zonder een wachtwoordbeheerder is knap lastig om voor iedere website een sterk wachtwoord te onthouden. Bovendien is het knap lastig intypen, zo’n willekeurige reeks letters, cijfers en leestekens. Toch is dat niet de enige reden om een wachtwoordbeheerder te gebruiken. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen en nadelen bij het gebruik van een wachtwoordbeheerder.

Toegang op verschillende apparaten

Met de juiste software worden al je inloggegevens over al je apparaten gesynchroniseerd. Of je nu op je smartphone, tablet of computer probeert in te loggen, je hebt altijd de juiste informatie binnen handbereik. Vrijwel elke grote wachtwoord manager biedt deze functie. Zolang je bent ingelogd met je hoofdwachtwoord, zijn al je inloggegevens beschikbaar. Als je een wachtwoord op één apparaat wijzigt, worden ze ook op je andere apparaten bijgewerkt. Dat is het voordeel van synchroniseren.

Passwordgenerator

De meeste wachtwoordmanagers beschikken over een passwordgenerator, die op verzoek een uniek en sterk wachtwoord voor je kan maken. Je hoeft daarbij niet te twijfelen over de vraag of het wachtwoord sterk genoeg is, of dat je het kunt onthouden: die taak wordt door de wachtwoord manager overgenomen. De wat meer uitgebreide wachtwoordmanagers bieden opties om de passwordgenerator aan te passen aan jouw eigen wensen of eisen. Zo kun je meestal het aantal tekens en het soort tekens instellen, en of je een wachtwoord of een wachtwoordzin wil gebruiken.

Wachtwoorden delen

Wil je wachtwoorden delen van bepaalde diensten, zoals Netflix of een bedrijfsaccount? Dat kan knap lastig zijn. Wachtwoorden delen via e-mail of SMS zijn niet even praktisch – en al helemaal niet voor gevoelige informatie. Het opschrijven van wachtwoorden op een fysiek stuk papier is nooit een goed idee. Je zult in zo’n geval iedere keer een update moeten sturen als je wachtwoord wijzigt… en de gegevens kunnen worden gekopieerd en gedeeld met mensen die je deze informatie niet toevertrouwt. Met een wachtwoordmanager kun je jouw accountgegevens probleemloos delen: de versleutelde gegevens worden direct doorgegeven aan de mensen die jij uitnodigt en je bepaalt zelf of zij de inloggegevens mogen zien, of enkel mogen gebruiken met een automatisch-invullenfunctie. Het delen van wachtwoorden gaat meestal enkel met zakelijke of gezinsabonnementen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Gedeelde wachtwoordkluizen zijn een gemakkelijke manier om gedeelde accounts te beheren zonder wachtwoorden heen en weer te sms’en of te e-mailen.

Wachtwoorden onthouden

De belangrijkste redenen om een wachtwoord manager te gebruiken, is wel dat je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Je hoeft alleen het hoofdwachtwoord van je wachtwoord manager te onthouden, waarna je toegang hebt tot de individuele wachtwoorden voor elk van jouw accounts regelt. Zonder een wachtwoordbeheerder vertrouwen mensen vaak op één, gemakkelijk te onthouden wachtwoord dat ze soms zelfs voor al hun accounts gebruiken. Dat maakt je accounts heel kwetsbaar voor hackers. Zij proberen namelijk het bekende wachtwoord op een veelvoud aan websites. Kies dus voor iedere website een uniek wachtwoord. Zelfs het toevoegen van variaties, zoals het toevoegen van cijfers of speciale tekens aan het einde van uw gebruikelijke wachtwoord, zal niet veel doen om uw accounts te beschermen.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kun je een wachtwoord manager vertrouwen?

Een wachtwoord manager is niet zaligmakend als je kijkt naar cyberveiligheid. Ze bieden wel de mogelijkheid om makkelijker sterke wachtwoorden te genereren voor al je websites en accounts. Dat maakt de afzonderlijke accounts een stuk veiliger. Besef je echter wel dat je met een wachtwoord manager al je gegevens neerlegt bij een derde partij. Deze versleutelen je gegevens in de regel met een 256-bits AES encryptie of nog beter, maar geen enkele online dienst is 100% veilig. Toch bieden ze een hogere veiligheid dan het hergebruiken van bestaande wachtwoorden of het delen van wachtwoorden via e-mail of SMS. Het is veel veiliger om wachtwoorden te delen en synchroniseren via een speciale wachtwoord manager.

Zijn gratis wachtwoordbeheerders veilig?

Een gratis wachtwoordbeheerder klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar onthoud dat deze gratis aanbieders ook verschillende abonnementsvormen aanbieden. Ze gaan er simpelweg van uit dat je zo verknocht raakt aan het systeem, dat je ook wil betalen voor extra functies die ze bieden. Er zijn dan ook veel betrouwbare gratis wachtwoordmanagers. Hoewel gratis tools van nature beperkte functies hebben in vergelijking met betaalde abonnementen, betekent dat niet dat ze dat ze niet veilig of betrouwbaar zijn.

Welk type wachtwoordbeheerder is het veiligst?

De meeste wachtwoordmanagers slaan je gegevens op in de cloud, waardoor het gemakkelijk is om al je gegevens up-to-date te houden op verschillende apparaten. Sommige aanbieders bieden je ook de mogelijkheid om de gegevens lokaal op te slaan zonder ze op internet te zetten. Die laatste optie is het veiligst. Ongenode gasten moeten dan niet alleen je hoofdwachtwoord weten, maar ze moeten ook je fysieke device in handen krijgen. Je boet daarbij in op de synchronisatiefunctie.

Dit wil niet zeggen dat cloudgebaseerde wachtwoordmanagers onveilig zijn. Als je een sterk hoofdwachtwoord gebruikt en je account beveiligt met 2FA, is het risico dat iemand je account kan inzien extreem laag. Toch bestaat altijd de mogelijkheid dat je gegevens in de handen van vreemden komen, wanneer je informatie in de cloud opslaat.

Zijn er alternatieven voor wachtwoordbeheerders?

Als je geen problemen hebt met het maken en onthouden van unieke, sterke wachtwoorden voor al je online accounts, dan kun je ook prima zonder wachtwoordbeheerder door het leven. Voor de meeste mensen is dat echter geen optie.

Andere interessante blogs