logo wachtwoordmanager

Blog

Hoe houd jij je wachtwoorden veilig?

Er zijn natuurlijk heel wat technieken die ervoor kunnen zorgen dat je wachtwoorden zo veilig en krachtig mogelijk zijn. Maar hoe sterk je wachtwoorden ook zijn, er komen altijd wat addertjes onder het gras kijken. Want hoe onthoud je al die wachtwoorden en is een wachtwoord alleen wel goed genoeg? Wij laten je zien hoe jij je accounts veilig houdt en wat er komt kijken bij goed wachtwoord beheer.

Dit zijn de vier technieken die komen kijken bij een goed wachtwoord beheer:

  • Gebruik een wachtwoordbeheerder
  • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)
  • Deel je wachtwoorden veilig
  • Onthoud je wachtwoorden

Gebruik wachtwoord beheer

Sterke wachtwoorden zijn geweldig voor het beschermen van je account… maar je moet voor ieder account wel een uniek wachtwoord aanmaken. Bovendien doen wachtwoorden weinig goeds als iemand ze kan raden of ergens kan achterhalen. Schrijf wachtwoorden nooit op een stuk papier of in een digitale applicatie die niet veilig is.

De beste plaats om wachtwoorden te bewaren is betrouwbare software voor wachtwoord beheer, die al je inloggegevens opslaat in een digitale kluis. Je hoeft in dat geval enkel het hoofdwachtwoord voor de wachtwoord beheerder zelf onthoudt, vanuit die beheerder heb je toegang tot al je inloggegevens in je wachtwoorden kluis. Bovendien zijn wachtwoordmanagers veel veiliger en handiger dan de oude strategie om wachtwoorden op papier te schrijven.

Soms stelt wachtwoord beheer je in staat om andere informatie op te slaan, zoals creditcardnummers en persoonlijke notities, samen met wachtwoorden. Die worden netjes bewaard in dezelfde beveiligde wachtwoorden kluis. Enkele systemen bieden ook toegang tot extra functies, zoals bestandsopslag en het delen van wachtwoorden. In onze lijst met de beste wachtwoordmanagers lees je er meer over.

Onthoud wel: als je bestanden en wachtwoorden met anderen deelt, zijn die gegevens blootgesteld aan een extra risico: die gegevens zijn zo veilig als de zwakste schakel. Achter een goed wachtwoord beheer schuilt dan ook zeker een goed wachtwoordbeleid. Een sterk wachtwoordbeleid kan bestaan uit eisen zoals lengte, speciale tekens en willekeurige reeksen. Voor extra beveiliging kun je een betrouwbaar virtueel private netwerk (VPN) gebruiken of anderen verplichten om 2FA op hun accounts te gebruiken.

Gebruik 2FA

Een goede extra beschermlaag krijg je met 2FA. Na het instellen van 2FA moet je niet alleen inloggen met je gebruikersnaam en hoofdwachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld een SMS-code, een authenticator-app of via een code die je per mail krijgt toegestuurd. Dat lijkt misschien als een vervelende extra stap, maar het is in feite een extra slot om je wachtwoorden kluis. Moderne authenticatie-apps zijn extra beveiligd met biometrie zoals Touch ID en Face ID. In plaats van sms-codes gebruiken de meeste platforms nu pushmeldingen of nummerverificaties.

Zo kun je veilig je wachtwoorden delen

Bij goed wachtwoorden beheer hoort ook dat je jouw wachtwoorden zo min mogelijk deelt. Als je een wachtwoord met iemand anders wil delen, zorg er dan voor dat je een beveiligd kanaal gebruikt. Stuur inlognamen of codes nooit via e-mail of SMS. Zorg ook dat je wachtwoorden niet zomaar te lezen zijn: een tekstbestandje is geen veilige plek voor het bewaren van je wachtwoorden. Met software voor wachtwoord beheer kun je inloggegevens veilig en gecontroleerd delen. Zo minimaliseer je het risico dat je informatie in verkeerde handen valt.

Een belangrijk voordeel van wachtwoordmanagers is dat je inloggegevens kunt delen vanuit je wachtwoorden kluis, zonder dat de ontvangende persoon wachtwoord kan zien. Het wachtwoord wordt simpelweg direct ingevuld op de juiste plek, zonder het ooit weer te geven. Je kunt er zeker van zijn dat het wachtwoord nooit naar iemand anders wordt verzonden.

Onthoud je wachtwoorden

Voor de meeste mensen is deze optie ondenkbaar, zeker als je gebruikmaakt van unieke, sterke wachtwoorden voor al je accounts. Vroeger was het misschien nog wel een optie, maar nu je voor iedere winkel een klanten-account moet aanmaken en ieder aspect van je leven digitaal wordt, is het een nagenoeg onmogelijke klus geworden om al je wachtwoorden te onthouden. Hoewel je kunt proberen je wachtwoorden te onthouden als je een goed geheugen hebt, zal het je niet veiliger maken dan met een veilige wachtwoorden kluis.

Lees ook: hoe worden wachtwoorden gehackt?

Andere interessante blogs