logo wachtwoordmanager

Blog

Hoe werkt een wachtwoordbeheerder?

Een wachtwoordbeheerder is een programma dat wachtwoorden beheert, opslaat en invult wanneer nodig. Daardoor hoef je al die wachtwoorden niet meer te onthouden en kun je makkelijk op iedere website een uniek, sterk wachtwoord gebruikt. Het gebruiken van hetzelfde wachtwoord op meerdere website is namelijk niet aan te raden, omdat een eenmaal gelekt of gehackt wachtwoord betekent dat al die sites toegankelijk zijn. Doe het dus slim en laat een wachtwoorden app het zware werk voor je doen!

Kies de juiste wachtwoorden app

Je zult merken dat er heel wat producten zijn die het wachtwoordbeheer voor je uit handen nemen. De basisfuncties zijn bij iedere wachtwoordbeheerder ongeveer gelijk, maar de verschillende wachtwoorden apps bieden vaak verschillende functies: de ene wachtwoorden app biedt de mogelijkheid om te fungeren als sterk wachtwoord generator, terwijl andere apps je een seintje geven als ze ontdekken dat je wachtwoorden zijn gelekt. Kijk naar de extra mogelijkheden van de verschillende wachtwoordbeheerders en oordeel of ze voor jou van toepassing zijn. Probeer er ook een aantal uit, de manier waarop ze werken kan namelijk net anders zijn.

Hoe installeer je een wachtwoorden app

De installatie bestaat uit twee delen. Als eerste moet je een account aanmaken op de dienst die je wil gebruiken. Bedenk hiervoor een sterk wachtwoord. Je kunt daarbij een online tool als sterk wachtwoord generator gebruiken. Dit is voortaan het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden! Heb je eenmaal een account aangemaakt, dan installeer je de apps en software van de wachtwoordbeheerder van jouw keuze. Denk ook aan het installeren van extensies op de browsers die je gebruikt. Heb je gekozen voor een cloudgebaseerde wachtwoordbeheerder? Dan worden al je wachtwoorden over al die apps gesynchroniseerd, zodat je overal probleemloos kunt inloggen.

Sterke wachtwoorden genereren en opslaan

Wanneer jij je aanmeldt voor een nieuwe website, zal je wachtwoordbeheerder een sterk wachtwoord genereren dat moeilijk te raden is. Vaak zijn ze zelfs zo sterk, dat het onmogelijk te onthouden is. En dat hoeft ook niet, daarvoor heb je immers de wachtwoorden app! De volgende keer dat je die site bezoekt, zal het programma automatisch de aanmeldingsgegevens invullen. Als je om wat voor reden dan ook niet wilt dat een wachtwoordbeheerder een wachtwoord voor je aanmaakt of opslaat, kan deze functie per site worden uitgeschakeld.

Benieuwd naar de opties? Lees onze recensies of kijk hier naar een lijst met de beste wachtwoordbeheerders.

Andere interessante blogs