logo wachtwoordmanager
Roboform wachtwoordbeheer review

Review

Roboform

Roboform in het kort

Met RoboForm hoef je alleen maar één hoofdwachtwoord te onthouden, om toegang te krijgen tot al je inloggegevens. Het platform biedt abonnementen voor zakelijk en persoonlijk gebruik, met de mogelijkheid om gegevens te delen met gezinsleden of collega’s. Een van de meest opvallende nadelen is dat gegevens niet altijd onmiddellijk worden gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten.

Voordelen en nadelen van Roboform

Voordelen van Roboform

  • Roboform is niet duur: de scherpe prijzen zijn zeker een pluspunt.
  • Je kunt gebruikmaken van de wachtwoordgenerator om sterke wachtwoorden te bedenken.
  • De deel-functie is eenvoudig in gebruik. Zo kun je makkelijk wachtwoorden delen met gezinsleden en familieleden.
  • Het heeft bijzonder goede functies voor het invullen van formulieren. Het is bovendien de enige manager die bladwijzers opslaat.

Nadelen van Roboform

  • Van account wisselen is niet heel eenvoudig.
  • De interface heeft een gedateerd uiterlijk.
  • Wachtwoordwijzigingen worden niet altijd direct op ieder apparaat geüpdate.

waardering

taal
prijs
ondersteuning
veiligheid
functionaliteit


Voor wie is Roboform

Roboform wachtwoordmanager individueel gebruik

Persoonlijke gebruikers

Voor gebruik op één apparaat is RoboForm helemaal gratis, waarbij je kunt vertrouwen op wachtwoordcontrole, het invullen van formulieren en een wachtwoordgenerator. Wil je wachtwoorden delen tussen apparaten of delen met anderen, dan heb je een abonnement nodig van ongeveer 2 euro per maand. Met een abonnement krijg je bovendien 24/7 ondersteuning indien nodig.

Roboform wachtwoordmanager voor gezinnen

Gezinnen

Een gezinsabonnement kost ongeveer 4 euro per maand, voor maximaal 5 personen. Je krijgt hiermee onbeperkte opslag voor gebruiksgegevens en wachtwoorden, de mogelijkheid om wachtwoorden met elkaar te delen en om ze te synchroniseren op alle apparaten. Er worden regelmatig back-ups gemaakt en je kunt ook hier vertrouwen op 24/7 ondersteuning indien nodig.

Roboform wachtwoordmanager voor bedrijven

Bedrijven

Het is heel eenvoudig om te schalen met een bedrijfsabonnement: het kost je een vast bedrag per maand, per gebruiker. Daarbij wordt er een centrale beheerder aangewezen die alle accounts onder zijn hoede neemt. Je kunt rechten toekennen op basis van de rol binnen een bedrijf en onbeperkt wachtwoorden en inloggegevens delen. Deze gegevens worden niet zichtbaar gemaakt, zodat werknemers de inloggegevens niet te zien krijgen. Er is bovendien een strikt veiligheidsbeleid.

compatibiliteit

Windows VistaAndroidEdge
MacOSChromeFirefox
iOS

Extra functies van Roboform

RoboForm maakt het heel eenvoudig om wachtwoorden te delen, wat in het bijzonder praktisch is voor zakelijke gebruikers – en gezinnen, natuurlijk. Via deze functie kunnen gebruikers inloggen op gedeelde accounts, zonder de gebruikersnamen en wachtwoorden te zien, waardoor het veel gemakkelijker wordt om de accounttoegang te controleren. Als bijkomend voordeel hoef je niet alle wachtwoorden te veranderen als een medewerker het bedrijf verlaat, omdat de wachtwoorden niet zichtbaar zijn geweest. Naast wachtwoorden en inloggegevens kunnen ook betaalgegevens en adresgegevens worden opgeslagen en gedeeld. RoboForm is bovendien de enige manager die je bladwijzers laat opslaan.

Bijzonder aan Roboform is de aanwezigheid van biometrische logins, waardoor je gegevens nog beter beveiligd zijn. Hierdoor wordt er een stukje unieke informatie gevraagd voor je kunt inloggen. Denk daarbij aan vingerafdrukken, stemscans en gezichtscans op je smartphone of tablet zijn allemaal soorten biometrische authenticatie.

Compatibiliteit van Roboform

Roboform is compatible met vrijwel alle besturingssystemen. Je kunt hem gebruiken op Windows Vista of hoger, Mac (10.13 en nieuwer), Chrome OS, Linux en natuurlijk zijn er apps voor zowel Android (7.0 en hoger), iOS (13 of hoger). Ook voor de moderne browsers (Chrome, Edge, Firefox, Opera) zijn er extensies beschikbaar voor het invullen van wachtwoorden en formulieren. De apps zijn wat beperkter in hun functionaliteit.

Is Roboform veilig?

RoboForm is één van de wachtwoordmanagers die het over een andere boeg gooien: waar de meeste beheerders vertrouwen op 256-bit AES-encryptie, gebruikt Roboform daarnaast ook een PBKDF2-codering. Deze versleuteling voegt extra gegevens toe aan je hoofdwachtwoord, waardoor je een extra laag beveiliging hebt. Het hoofdwachtwoord moet bestaan uit minstens 8 karakters, waarvan er minstens 4 cijfers of symbolen moeten zijn. Na het aanmaken van een hoofdwachtwoord, moet je een geheime sleutel gebruiken om de wachtwoorden te kunnen gebruiken. Daarnaast biedt Roboform de mogelijkheid om sterke wachtwoorden te genereren. Tot slot ondersteunt RoboForm 2FA en een extra blokkade middels biometrische scans.