logo wachtwoordmanager
LastPass wachtwoordmanager

Review

LastPass

LastPass in het kort

LastPass bestaat al heel wat jaar en is in 2015 overgenomen door het beursgenoteerde LogMeIn, Inc. LastPass heeft een goede staat van dienst, met een uitgebreide gratis versie voor individueel gebruik en flexibele, schaalbare oplossingen voor gezinnen en zakelijk gebruik.

Voordelen en nadelen van LastPass

Voordelen van LastPass

  • De gratis versie is ontzettend uitgebreid: je krijgt vrijwel alle functies ter beschikking. De LastPass Extension voor verschillende browsers werken goed samen.
  • De gebruikersinterface is helder en overzichtelijk.
  • Is in staat om sterke wachtwoorden te genereren.
  • LastPass controleert automatisch of je gebruikersnaam of wachtwoord is opgedoken op het Dark Web.

Nadelen van LastPass

  • De gratis versie werkt slechts op één apparaat.
  • De klantenservice is slecht bereikbaar.
  • Een premium abonnement is duurder dan de meeste concurrenten.

waardering

taal
prijs
ondersteuning
veiligheid
functionaliteit


Voor wie is LastPass

individueel - LastPass - wachtwoordmanager

Persoonlijke gebruikers

De gebruikersinterface van LastPass is misschien een beetje gedateerd, maar wel overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Gebruik je LastPass op slechts één apparaat? Dan ben je met de gratis versie wellicht klaar. Je kunt gebruikmaken van enkel de app of de Lastpass extension voor je browser. Wil je wachtwoorden synchroniseren over meerdere apparaten? Dan kom je bij een abonnement.

gezinnen - LastPass - wachtwoordmanager

Gezinnen

De mogelijkheid om wachtwoorden en gegevens te delen is bij LastPass bijzonder goed ontwikkeld. Het is eenvoudig om mappen en kluizen te maken en te delen met andere gebruikers, zoals gezinsleden. Voor een beperkte meerprijs kun je met het gezinsabonnement zes premium-accounts openen, waartussen je probleemloos gegevens kunt delen. Bovendien is er een praktische beheerfunctie. Wachtwoorden synchroniseer je makkelijk via de Lastpass Extension voor verschillende platformen en browsers.

bedrijven - LastPass - wachtwoordmanager

Bedrijven

Ook de bedrijfsabonnementen bieden tools voor delen, integraties en rapportage op de serviceniveaus Teams, Enterprise en Identity. Bovendien kun je het abonnement snel aanpassen naar gelang je behoeftes. Er zijn extra beveiligingsmethoden toegepast op de zakelijke accounts, zoals toegang tot honderden vooraf geïntegreerde single sign-on-apps, en adaptieve en biometrische multifactor-authenticatie die is ontworpen voor zakelijke omgevingen.

compatibiliteit

Windows PCiOSSafari
MacOSAndroidOpera
ChromeOSChromeFirefox
LinuxEdge

Extra functies van LastPass

Naast het genereren van gebruikersnamen en wachtwoorden kun je ook betaalgegevens opslaan en gevoelige gegevens achter de versleuteling verstoppen. Het Darkweb wordt regelmatig gecontroleerd, waarbij je bij eventuele vondsten direct op de hoogte wordt gesteld via de LastPass Extension in je browser of de desktop-app. LastPass beschikt over de mogelijkheid om automatisch formulieren in te vullen, wat prima werkt. De 2FA en MFA (bij zakelijke abonnementen) is een prettige bijkomstigheid.

Compatibiliteit van LastPass

LastPass is bruikbaar voor vrijwel alle systemen. Het heeft software voor zowel Android (9.0 of nieuwer), iOS (15 of nieuwer), Linux, Mac (10.15 of nieuwer) en Windows (8.1 of nieuwer). Ook voor de moderne browsers is een LastPass Extension (Chrome, Edge, Firefox, Opera, Safari) zijn er extensies beschikbaar.

Is LastPass veilig?

LastPass zet flink in op veiligheid, met een 256-bits AES-codering voor end-to-end gegevensbescherming en een zero-knowledge beleid. Dat houdt in dat de hoofdwachtwoorden enkel lokaal worden opgeslagen, zodat niemand toegang kan krijgen tot je gegevens. Het biedt ook multifactor-authenticatie. De LastPass Security Challenge is een handige functie die de sterkte van uw wachtwoorden controleert en u waarschuwt voor potentieel zwakke wachtwoordkeuzes. Toch was er in augustus 2022 en december 2022 een datalek, waarbij de versleutelde database in handen van hackers is gevallen.