logo wachtwoordmanager
adviezen voor het gebruik van een wachtwoordmanager

Adviezen

Wachtwoordmanager.nl

Al je geld op één paard?

Sommige mensen twijfelen voor ze een wachtwoordmanager gaan gebruiken. Want ‘stel dat je kluis gekraakt wordt? Dan liggen al je wachtwoorden op straat!’ Dat is inderdaad een risico waar je rekening mee moet houden. In de afgelopen maanden zijn wachtwoordmanagers ook regelmatig in het nieuws verschenen, om gebruikers te wijzen op dit risico. Tijd voor tekst en uitleg: welk risico loop je met een wachtwoordmanager? We geven je daarnaast adviezen om een wachtwoordmanager optimaal in te zetten.

Een wachtwoordmanager is veiliger dan géén wachtwoordmanager

Laten we beginnen met een viertal redenen om wél een wachtwoordmanager in te schakelen. Want een wachtwoordmanager:

  • genereert lange, niet te raden wachtwoorden.
  • kan voor elk account een sterk en uniek wachtwoord onthouden. Zo hoef je geen wachtwoorden meer te hergebruiken, een kwetsbaar punt in je online accounts.
  • waarschuwt je als er een lek is geweest bij één van je opgeslagen accounts, mits je wachtwoordmanager over deze (vaak premium) functie beschikt.
  • bevat ook veel extra veiligheidsopties en handige functies, zoals het invullen van formulieren of het gebruik van een extra beveiligingslaag.
man in tuin - wachtwoordmanager vergelijken en beoordelingen, adviezen

“Voor elk probleem bestaat er een oplossing. Het onthouden van wachtwoorden kan soms best lastig zijn en tot frustraties leiden. Maak je leven makkelijker met een wachtwoordmanager.”

Gebruik altijd tweetrapsauthenticatie

Het belangrijkste is dat je alle beveiligingsopties van je wachtwoordmanager activeert en inzet. Dat kost je misschien een extra handeling als je de wachtwoorden nodig hebt, maar biedt wel een extra laag beveiliging. Zo zijn alle wachtwoordmanagers afgeschermd met een wachtwoord, maar bieden ze ook extra opties.

  • Op je telefoon kun je gebruikmaken van je vingerafdruk, toegangscode of gezichtsherkenning als tweede authenticatiemethode, voordat de wachtwoordenkluis kan worden bekeken of gebruikt.
  • Op je computer/in je browser: gebruik je bij voorkeur een authenticatie-app, of een code per sms als je inlogt vanaf een nieuwe locatie.

Regel je herstelopties

Tweetrapsauthenticatie is een veilige manier om je wachtwoorden in zekerheid te stellen, maar zorgt voor een extra risico. Want wat als je je telefoon kwijt bent? Zorg daarom voor extra verificatiemethoden. Zo kun je ‘noodtoegang’ instellen – een functie die eigenlijk is bedoeld om anderen toegang te geven tot jouw gegevens als jou iets overkomt.

Niet alle wachtwoorden erin

Het ene wachtwoord is belangrijker dan het andere. Je wachtwoorden voor bijvoorbeeld je DigiD, je e-mail en je internetbankieren zijn superbelangrijk. Als die in verkeerde handen komen in de schade soms niet te overzien. Maar als wachtwoorden van bijvoorbeeld een beveiligingsbewustwordings-e-learning cursus in verkeerde handen valt, kunnen ze alleen maar profiteren van een stukje zelfontwikkeling. Ze kunnen alleen voor jou de afleveringen doorlopen. Vervelend, maar iets minder erg. Je kunt dus overwegen om de wachtwoorden van je bank, e-mail en DigiD niet op te slaan in je kluis, maar van alle overige diensten wel.

Sommige wil je kunnen onthouden

Een sterk wachtwoord is niet altijd handig. Denk maar eens in hoe onhandig het is om een lang wachtwoord met willekeurige tekens op je tv in te voeren om je Netflix-account te activeren. Of om toegang te krijgen tot je online cursus. Moet je wachtwoorden regelmatig invoeren, dan kan het handig zijn om juist weer een wachtwoord te bedenken dat je kunt onthouden. Laat voor die accounts geen automatisch wachtwoord genereren, maar bedenk zelf een wachtwoordzin. Die kun je ook gewoon opslaan in je wachtwoordmanager.

Extra veilig: halve wachtwoorden

Je kunt overwegen om maar een deel van een wachtwoord in je wachtwoordmanager te zetten en de rest zelf te onthouden. Zo kun je een enorm veilig wachtwoord van de bank toch veilig opslaan in je kluis.

Voorbeeld:
Het eerste deel van wachtwoord van je DigiD staat in je wachtwoordmanager: 58qXA%fE8A^Fbblclpk9

Het tweede deel is een zelfbedachte wachtwoordzin, bijvoorbeeld: ” is ook een fiets”

Je wachtwoord is zo ook veilig als je kluis gekraakt is:
J58qXA%fE8A^Fbblclpk9 is ook een fiets

Extra veilig: niet in de cloud

Standaard bewaart een wachtwoordmanager je gegevens op zowel je computer als in de cloud. Dat is handig, want heb je overal toegang tot jouw wachtwoorden. Je gebruikt dezelfde gegevens op je computer, je smartphone, je tablet of andere apparaten. Maak je je zorgen over de veiligheid van je gegevens in de cloud, dan kun je er vaak ook voor kiezen de gegevens alleen op je computer op te slaan. Ze worden zo nooit over internet verstuurd en kunnen ze ook niet worden onderschept als de servers van je wachtwoordmanager worden gehackt. Het nadeel is dat je vanaf één apparaat toegang tot de gegevens. Ook moet je dan zelf zorgen voor een veilige back-up van je kluis: is je harde schijf kapot, dan ben je alles kwijt.

Als je nog twijfelde over het gebruik van een wachtwoordmanager, dan hopen we dat we je hebben overtuigd er een te gaan gebruiken! Twijfel je over welke voor jou geschikt is, lees dan de reviews en vergelijkingen op deze site.