logo wachtwoordmanager

Blog

Wat is een wachtwoordbeheerder

Tegenwoordig gaat bijna alles online. Van bankzaken tot je e-mail, van het boeken van een treinkaartje tot het bestellen van de nieuwste films: voor al deze zaken heb je specifieke websites, met unieke inloggegevens. Voor goed wachtwoordbeheer gebruik je voor iedere website een uniek wachtwoord, bestaand uit hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers. Volgens onderzoek zou de gemiddelde zakelijke gebruiker 191 wachtwoorden hebben om bij te houden.

Goed wachtwoordbeheer

Dat zijn een hoop wachtwoorden om te onthouden. Je kunt ze allemaal opschrijven en telkens opzoeken, maar voor een klein bedrag per maand kan een wachtwoordbeheerder dit allemaal voor je uit handen nemen. Wachtwoordbeheerders zijn ontworpen om al je gegevens veilig op te slaan en zelfs te delen met je andere apparaten, zodat je op je computer, smartphone en andere apparaten allemaal dezelfde inloggegevens bij de hand hebt. Wachtwoordbeheerders bieden abonnementen voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Zakelijke abonnementen beschikken over specifieke functies om wachtwoorden te delen met teamleden en profiteren vaak van extra scherpe veiligheidsmaatregelen om vertrouwelijke bedrijfsinhoud te beschermen.

Voordelen van een wachtwoordbeheerder

Het grootste voordeel voor individuele en zakelijke gebruikers van een wachtwoordbeheerder is dat het veel eenvoudiger is om voor iedere website een uniek, sterk wachtwoord te gebruiken. Je hoeft ze nergens op te slaan of op te schrijven, de gegevens worden vanzelf ingevoerd zodra je de betreffende website gebruikt. Maar er zijn nog meer voordelen voor het gebruik van een wachtwoordbeheerder:

Veilige wachtwoorden genereren

De meeste wachtwoordbeheerders kunnen sterke wachtwoorden voor je genereren. Die bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Deze wachtwoorden zijn bijzonder lastig om te onthouden, maar daar heb je natuurlijk je wachtwoordbeheerder voor. Door het gebruik van sterke wachtwoorden zijn ze moeilijker te raden door cybercriminelen, waarbij de meest gebruikte technieken draaien om het gokken van wachtwoorden, opgebouwd uit algemene woorden. Met een wachtwoordbeheerder profiteer je van moeilijk te kraken wachtwoorden, die voor jou gemakkelijk toegankelijk zijn.

Waarschuwen voor phishing

Phishing-websites zijn nep-websites waarbij mensen proberen persoonlijke informatie van je te ontfutselen. Hierbij doen ze zich voor als de website van je bank, de Kamer van Koophandel of een webshop. Door op deze nep-websites in te loggen, komen de inloggegevens in handen van de oplichters, waarna zij gebruik kunnen maken van jouw account voor hun eigen gewin. Zo kunnen ze aankopen doen met jouw betaalgegevens of zelfs je identiteit overnemen.

Wachtwoordbeheerders verminderen het risico om het slachtoffer te worden van dit soort websites. De gegevens van je wachtwoordbeheerder zijn namelijk gekoppeld aan een specifieke website, met een specifieke URL. Bezoek je een andere URL, dan worden de inloggegevens niet automatisch ingevuld! Het is dus geen actieve bescherming, maar wel een fijn preventiemiddel.

Geen wachtwoorden meer onthouden

Het meest duidelijke voordeel van een wachtwoordbeheerder is natuurlijk dat je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Een wachtwoordbeheerder helpt je door al je gebruikersnaam- en wachtwoordcombinaties op een veilige manier op te slaan, zodat je niet op je geheugen of een lijst met wachtwoorden hoeft te vertrouwen. Zodra je een website bezoekt waar de wachtwoordbeheerder de gegevens van heeft, worden die automatisch voor je ingevuld. Hoe makkelijk is dat?

Wachtwoorden synchroniseren met al je apparaten

De meeste wachtwoordbeheerders beschikken over tools voor verschillende besturingssystemen en apparaten. Zo installeer je een extensie op je browser, een app op je smartphone en een stukje software op iedere computer die je gebruikt. Al je wachtwoorden worden over al je apparaten gesynchroniseerd. Dat houdt in dat je alle wachtwoorden altijd binnen handbereik hebt, welk van je apparaten je ook gebruikt!

Soorten wachtwoordbeheerders

Het is goed om te weten dat er een aantal soorten wachtwoordmanagers zijn, die ieder op hun eigen manier werken. De drie meest voorkomende typen zijn desktop, cloudgebaseerd en eenmalige aanmelding.

Een desktop-wachtwoordbeheerder is een van de oudste en meest populaire opties. Hierbij blijven al je wachtwoorden op je computer staan, waar ze versleuteld worden bewaard. Doordat je geen gebruikmaakt van externe diensten, wordt de kans op gegevensdiefstal aanzienlijk beperkt. Het nadeel is dat je deze software slechts op één apparaat kan gebruiken: ze worden niet gesynchroniseerd met andere apparaten.

Een cloudgebaseerde wachtwoordbeheerder slaat al je gegevens op in een beveiligde cloud. Vanaf daar zijn de gegevens toegankelijk vanaf elk apparaat, ongeacht het netwerk of de locatie. Je wachtwoorden zijn overal direct beschikbaar, wat een specifiek gebruiksgemak biedt. Je hebt de beveiliging van je wachtwoorden echter niet in de hand: de server van jouw wachtwoordbeheerder zou gehackt kunnen worden.

Zakelijke omgevingen maken veel gebruik van Single sign-on wachtwoordmanagers. Hierbij hoef je als gebruiker maar één keer in te loggen, waarna je op iedere website kunt inloggen. Dat houdt ook in dat alle vereiste websites en accounts worden geopend met een enkele aanmelding, in tegenstelling tot verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende services. Hoewel over het algemeen wordt aangeraden om voor iedere website een uniek wachtwoord te genereren, betreft het bij SSO-producten over het algemeen wachtwoorden op platforms die allemaal gerelateerd zijn, zoals een aantal intern gehoste werksites.

Andere interessante blogs