logo wachtwoordmanager
NordPass vs Dashlane wachtwoordmanagers vergeleken

NordPass

Wachtwoord Manager - vs-08-08

Dashlane

NordPass vs Dashlane

Zowel NordPass en Dashlane zijn goede keuzes als wachtwoordbeheerders. Als je kijkt naar de specificaties en onze ervaringen, lijkt Dashlane betere prestaties te bieden. Desondanks is het pakket ook een stuk duurder dan NordPass en de meeste concurrenten. NordPass heeft een aantal voordelen, zoals een Opera-extensie en ondersteuning voor twee-factor-authenticatie via USB-beveiligingssleutels. Lees verder voor meer informatie over de belangrijkste voor- en nadelen van NordPass en Dashlane.

1. Veiligheid

Dashlane gebruikt de gangbare AES 256-bits codering voor het versleutelen van wachtwoorden en gebruikersnamen. NordPass daarentegen gebruikt het minder bekende versleutelingsprotocol genaamd XChaCha20. Hoewel XChaCha20 op een aantal fronten beter is dan AES, staat de laatstgenoemde nog altijd zijn mannetje op het vlak van veiligheid. De meeste banken en overheidsinstellingen gebruiken AES-encryptie voor het versleutelen van hun gegevens. Er wordt aangenomen dat in de toekomst XChaCha20 de norm zal vormen.

Naast codering ondersteunen zowel NordPass als Dashlane ook 2FA om je account te helpen beveiligen. 2FA vereist dat je nieuwe inlogpogingen goedkeurt met iets anders dan de gebruikersnaam en het wachtwoord. Zelfs als iemand hoofdwachtwoorden kan kraken, kan hij zijn eigen toegangspoging niet goedkeuren zonder de 2FA-sleutel.

Zowel NordPass als Dashlane ondersteunen 2FA belangrijke authenticatie-apps zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator en Authy. Met NordPass kun je ook een USB-beveiligingssleutel gebruiken om mee in te loggen, voor een fysieke veiligheidslaag. Dit maakt NordPass een betere optie voor mensen die geen mobiele authenticatie-app willen gebruiken.

NordPassDashlane
EncryptieXChaCha20256-bits AES
Zero-knowledgexx
Accountherstelxx
Delenxx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB1GB
Single sign-onEnterprise planBusiness plan
2FAxx
Biometrische controlexx
MFAx
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringxx
ExtraxIncl. VPN

2. Compatibiliteit

Beide systemen zijn compatible met de meeste besturingssystemen en browsers. NordPass biedt speciale apps voor Windows, MacOS, Linux, iOS en Android. De mobiele apps worden niet altijd even goed beoordeeld door de gebruikers (ongeveer 3,5 als beoordeling). Naast de apps heeft NordPass ook browserextensies voor Chrome, Firefox, Edge en Opera. Er is geen ondersteuning voor Safari, maar je kunt op iedere computer inloggen op je NordPass-omgeving voor het opzoeken van wachtwoorden.

Dashlane heeft extensies voor Chrome, Firefox en Edge. Ook hier is geen ondersteuning voor Safari of andere populaire browsers. De apps voor iOS en Android lijken beter in de smaak te vallen met een 4,8 en een 4,6 als beoordeling van de eindgebruikers. Dashlane heeft afstand genomen van de desktop-app en gebruikt enkel nog webapps, wat veel eindgebruikers niet waarderen. Gebruik hier dus echt de proefversie om te oordelen of het jou bevalt… of niet!

NordPassDashlane
Windows810
MacOS10.1312
ChromeOSx
Linuxx
iOS1415
Android88
Chromexx
Edgexx
Internet Explorer
Safarix
Operax
Firefoxxx
Tor
Vivaldix
DuckDuckGo
Bravex

3. Gebruiksgemak

Het installeren van beide systemen is een eitje. Je wordt door alle stappen geleid, waardoor het nergens moeilijk wordt. Voor NordPass kun je één account delen met andere diensten die Nord biedt, zoals NordLocker of NordVPN. Je kunt een account aanmaken met je Google- of Apple-account. Naast de standaard inloggegevens zijn je wachtwoorden beveiligd met een hoofdwachtwoord, die je specifiek voor de NordPass-kluis aanmaakt.

In tegenstelling tot NordPass, laat Dashlane je je niet eens aanmelden totdat je een van hun apps downloadt. Van daaruit moet je een e-mailadres en een hoofdwachtwoord invoeren om jouw account aan te maken. Dashlane heeft nog strengere vereisten voor wachtwoordsterkte: je kunt je niet aanmelden met een eenvoudig wachtwoord van acht tekens.

Dashlane laat je enkel via de apps een account aanmaken, niet via de website. Vanaf dat moment maken beide wachtwoordbeheerders het je gemakkelijk om direct jouw wachtwoorden op te slaan in een veilige wachtwoordenkluis. Je kunt wachtwoorden importeren van een andere wachtwoordbeheerder. Dashlane heeft een heel eenvoudige functie, waarmee je wachtwoorden kunt veranderen op talloze websites. De interface van Dashlane lijkt grotendeels op wat we van NordPass hebben gezien, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. Net als bij NordPass kun je wachtwoorden importeren via een CSV-bestand. Je kunt de wachtwoorden ook rechtstreeks vanuit Chrome importeren als je een Android-apparaat gebruikt. Dashlane biedt de optie om gebruik te maken van een VPN, controle op wachtwoordgezondheid en darkweb-monitoring. Met bepaalde accounts kun je jouw wachtwoord rechtstreeks via Dashlane wijzigen, zonder dat je naar de website van de provider hoeft te gaan.

4. Wachtwoorden delen

Zowel met NordPass als Dashlane kun je gemakkelijk wachtwoorden delen. Aangezien het delen van wachtwoorden versleuteld worden, is het veiliger dan het delen van wachtwoorden via e-mail of sms. Helaas is deze functie voor beide partijen alleen volledig toegankelijk met een premium abonnement. Gratis NordPass-gebruikers kunnen helemaal geen wachtwoorden delen, terwijl gratis Dashlane-gebruikers maximaal vijf wachtwoorden met één persoon kunnen delen.

Met NordPass en Dashlane kun je iemand volledige of beperkte toegang tot de gebruiksgegevens geven. Met volledige toegang kunnen ze het wachtwoord zien en zelfs bewerken. Met beperkte toegang kunnen ze het wachtwoord gebruiken via automatisch aanvullen zonder dat ze wijzigingen kunnen aanbrengen of het in platte tekst kunnen zien.

Er is weinig verschil tussen NordPass en Dashlane als het gaat om functionaliteit voor het delen van wachtwoorden met premium abonnementen.

5. Prijs

De gratis NordPass beschikt over niets meer dan de basis. Belangrijke tools, zoals het delen van wachtwoorden, noodtoegang en darkweb-monitoring ontbreken. Je hebt een abonnement voor 1,49 euro als je een 2-jaars abonnement neemt. Voor een familie-abonnement betaal je 2,79 euro per maand voor maximaal 6 gebruikers bij een 2 jarig abonnement.

Het gratis abonnement van Dashlane biedt je slechts 50 wachtwoorden in opslag. Een premium abonnement kost ongeveer 5 euro, wat aanzienlijk duurder is. Je krijgt dan onbeperkte wachtwoordopslag plus extra functies zoals veilige notities, delen van wachtwoorden en 1 GB bestandsopslag. Een groot voordeel van Dashlane Premium is de aanwezigheid van een VPN. Dat scheelt je weer een abonnement, als je daar gebruik van maakt. Toch kost NordPass Premium de helft van een betaald Dashlane-abonnement.

NordPassDashlane
Gratis variantxx
Opmerkingen1 apparaat1 apparaat
Prijs individueel1,49 EUR2,75 EUR (4,41 EUR met VPN)
Prijs familie2,79 EUR6,66 EUR
Aantal familieleden610
Zakelijk abonnement3,56 EUR5 EUR
Grootzakelijkop aanvraag8 EUR
Proefperiode14 dagen
OpmerkingenWerkt samen met NordVPN en NordSafe
URLhttps://nordpass.com/https://www.dashlane.com/

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand