logo wachtwoordmanager
Bitwarden vs Dashlane wachtwoordmanagers vergeleken

Bitwarden

Wachtwoord Manager - vs-08-08

Dashlane

Bitwarden vs Dashlane

Bitwarden en Dashlane behoren tot de twee beste wachtwoordbeheerders met gratis, persoonlijke, premium, gezins- en zakelijke abonnementen. Je zult met beide opties in goede handen zijn, maar we merkten dat Bitwarden over het algemeen gebruiksvriendelijker, uitgebreider en veelzijdiger was. Daarbij is Dashlane ook aanzienlijk prijziger dan een premium Bitwarden abonnement. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheid van het delen van wachtwoorden? Dan is Dashlane weer een betere keuze, aangezien dat segment bij Bitwarden zeker niet gebruiksvriendelijk is opgezet. Bovendien heeft Dashlane een ‘Password changer’, waarmee je automatisch wachtwoorden kunt veranderen.


1. Veiligheid

Zowel Bitwarden als Dashlane gebruiken end-to-end encryptie voor het versleutelen van informatie. De manier waarop ze dat doen verschilt enigszins. Waar Dashlane bijvoorbeeld het gangbare 256-bit AES-encryptie toepast, gebruikt Bitwarden de 256-bits AES CSC-encryptie voor de kluisgegevens en PBKDL SHA-codering voor het hoofdwachtwoord. Wat maakt de versleuteling van Bitwarden iets beter dan die van Dashlane. Je kunt het niveau van Bitwarden bovendien instellen, met een sterkere of iets zwakkere encryptie. Een sterkere encryptie komt de prestaties overigens niet ten goede. Beide wachtwoordbeheerders ondersteunen 2FA om een extra veiligheidslaag toe te voegen. Zo kun je een authenticatie-app gebruiken, maar Bitwarden laat je ook gebruikmaken van e-mail en YubiKey. Dat maakt Bitwarden de meer veelzijdige keuze.

BitwardenDashlane
Encryptie256-bits AES256-bits AES
Zero-knowledgexx
Accountherstelxx
Delenxx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB1GB
Single sign-onEnterprise planBusiness plan
2FAxx
Biometrische controlexx
MFA
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringx
ExtraIncl. VPN


2. Compatibiliteit

Zowel Bitwarden als Dashlane zijn compatible met vrijwel alle systemen. Beiden hebben uitstekende apps voor iOS en Android, waarbij de Dashlane-apps iets betere beoordelingen ontvangen van gebruikers. Beiden hebben software voor Windows, Linux en MacOS. Bitwarden biedt daarnaast een portable versie aan, zodat je het programma ook vanaf een USB-stick kunt uitvoeren. De meeste browsers worden door Bitwarden ondersteund, zoals Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Vivaldi, Opera, Brave, Microsoft Edge en Tor. Dashlane heeft geen standaard desktop-app meer, maar gebruikt een webapp die compatible is met Chrome, Chromium, Firefox, Edge en Safari. Dat maakt Bitwarden weer veelzijdiger.

BitwardenDashlane
Windows810
MacOS10.1412
ChromeOS
Linuxx
iOS1015
Android98
Chromexx
Edgexx
Internet Explorer
Safarixx
Operax
Firefoxxx
Torx
Vivaldix
DuckDuckGox
Bravex

3. Gebruiksgemak

Bitwarden is heel eenvoudig om te installeren. Zodra je voor de eerste keer de app opent, word je gevraagd om een account aan te maken. Gebruik daarvoor een moeilijk te raden wachtwoord – en schrijf deze op. Raak je hem kwijt, dan kun je niet meer bij je gegevens. Je kunt je ook aanmelden via de website. Dashlane laat je enkel via de apps een account aanmaken, niet via de website. Vanaf dat moment maken beide wachtwoordbeheerders het je gemakkelijk om direct jouw wachtwoorden op te slaan in een veilige wachtwoordenkluis. Je kunt wachtwoorden importeren van een andere wachtwoordbeheerder. Dashlane heeft een heel eenvoudige functie, waarmee je wachtwoorden kunt veranderen op talloze websites.

Beide platformen zijn eenvoudig in gebruik en zien er modern uit. Voor het aanmaken van gegevens in je kluis, biedt Bitwarden meer mogelijkheden. Waar je bij Dashlane alleen de naam van de website, het e-mailadres en het wachtwoord kunt invoeren, kun je bij Bitwarden de gebruikersnaam, URL, authenticatiesleutel, map, beveiligde notities, aangepaste velden invoeren. Je kunt een wachtwoord bovendien als favoriet markeren, voor het geval je meerdere accounts hebt bij dezelfde dienst. Hoewel die hoeveelheid functies voor sommige gebruikers overweldigend kan zijn, maakt het Bitwarden veel flexibeler dan Dashlane met betrekking tot het opslaan in de kluis van wachtwoorden en andere gevoelige informatie.

4. Wachtwoorden delen

Je kunt met zowel Bitwarden als Dashlane veilig wachtwoorden delen. Dashlane is daarin een stuk eenvoudiger en praktischer dan Bitwarden. In Dashlane ga je simpelweg naar het tabblad Delen en kies je het wachtwoord dat je wil delen. Vul vervolgens een gebruikersnaam of groep in, en je wachtwoord wordt gedeeld. Gratis gebruikers kunnen vanuit Dashlane zelfs wachtwoorden delen met 5 anderen. Bitwarden gebruikt een tweede applicatie, Bitwarden Send, om wachtwoorden te delen en te beheren. Bitwarden Send geeft je ontzettend veel mogelijkheden, zoals het beperken van het aantal inlogpogingen, een verloopdatum en meer. Toch moet je hiervoor de betreffende inloggegevens kopiëren en plakken in dit externe systeem, wat het behoorlijk rommelig en omslachtig maakt. Hoewel Bitwarden hier weer meer functies biedt dan Dashlane, is het proces met de externe app zeker niet handig. De meeste gebruikers zullen ook genoeg hebben aan de functionaliteiten van Dashlane.

5. Prijs

Bitwarden is een gratis dienst voor persoonlijk gebruik, maar vraagt een kleine bijdrage voor premium functies, zoals het delen van wachtwoorden. Zo kost een gezinsabonnement voor zes personen slechts 40 euro per jaar. Zakelijke gebruikers krijgen toegang tot specifieke functies en betalen een vast bedrag per maand per gebruiker.

Het gratis Dashlane-abonnement is iets beperkter met een maximum van in totaal 50 wachtwoorden. Dat is misschien genoeg voor sommige gebruikers. De premiumoptie van Dashlane kost 4,41 euro per maand (bij een jaarlijkse facturering). Premium-gebruikers krijgen alle gratis functies plus extra tools zoals darkweb-monitoring (maximaal vijf e-mailadressen), privénotities, een veilige VPN en 1 GB versleutelde bestandsopslag. Het gezinsabonnement van Dashlane kost 6,66 euro per maand (bij een jaarlijkse facturering), voor maximaal 10 personen. Dat maakt Dashlane duidelijk de duurdere optie van deze twee.

BitwardenDashlane
Gratis variantxx
OpmerkingenOnbeperkt gebruik1 apparaat
Prijs individueel1 EUR2,75 EUR (4,41 EUR met VPN)
Prijs familie3,33 EUR6,66 EUR
Aantal familieleden610
Zakelijk abonnement3 EUR5 EUR
Grootzakelijk5 EUR8 EUR
Proefperiode7 dagen
OpmerkingenGratis variant is heel uitgebreid
URLhttps://bitwarden.com/https://www.dashlane.com/

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand