logo wachtwoordmanager
KeePass vs LastPass wachtwoordmanagers vergeleken

KeePass

Wachtwoord Manager - vs-08-08

LastPass

KeePass vs LastPass

KeePass en LastPass zijn praktische tools voor het opslaan en invullen van je inloggegevens. De keuze wordt grotendeels bepaald door de werkwijze van jouw voorkeur en hoe technisch je onderlegd bent. KeePass is bijvoorbeeld geweldig voor technisch onderlegde gebruikers, die kunnen omgaan met een wat minder gelikte interface. LastPass bied je meer begeleiding en hulp – maar vraagt je ook te betalen voor premium features. Lees hier de verschillen tussen KeePass en LastPass.

1. Veiligheid

KeePass is uniek in de manier waarop het gegevens opslaat en gebruikt. In de basis van dit freeware programma worden alle gebruikersnamen en wachtwoorden namelijk lokaal opgeslagen. Niets wordt online gedeeld – en dat is wel bijzonder. Door het ontbreken van de clouddiensten is het bijzonder veilig, maar je kunt geen gegevens synchroniseren tussen verschillende apparaten. De gegevens worden versleuteld opgeslagen en beschermt met een wachtwoord. Er zijn verschillende varianten van dit open-sourceprogramma ontwikkeld die meer mogelijkheden en opties bieden.

LastPass gebruikt de gangbare 256-bit AES-encryptie voor het versleutelen van je gegevens en slaat je hoofdwachtwoord enkel lokaal op als extra veiligheidsmaatregel. Hackers kunnen daardoor geen gegevens onderscheppen bij het ‘afluisteren’ van je internetverbinding.

KeePassLastPass
Encryptie256-bits AES, SHA-256 en Twofish
Zero-knowledgexx
Accountherstelx
Delenx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB
Single sign-onEnterprise plan
2FAx
Biometrische controlex
MFAx
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringx
ExtraDatabase wordt enkel lokaal opgeslagen

2. Compatibiliteit

KeePass is lang niet met alle systemen compatible. Er zijn bovendien twee grote versies van het systeem. KeePass 1 werkt alleen met Windows en Wine (een emulator voor MacOS en Linux), terwijl KeePass 2 werkt met Windows en Mono. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelaars die het open-source project naar hun eigen kant op hebben getrokken. Er zijn dus talloze apps en extensies voor smartphones, tablets en browsers, maar ze zijn allemaal niet van KeePass zelf. LastPass daarentegen heeft eigen software voor Windows, MacOS en Linux, extensies voor vrijwel alle browsers en apps voor Android en iOS.

KeePassLastPass
Windows78.1
MacOSvia Wine11
ChromeOSxx
Linuxxx
iOS14
Android9
Chromex
Edgex
Internet Explorer
Safarix
Operax
Firefoxx
Tor
Vivaldi
DuckDuckGo
Brave
3. Gebruiksgemak

KeePass is wat lastiger in gebruik, het open-sourceprogramma laat veel over voor de eindgebruiker om in te stellen. Het ziet er wat primitief en ouderwets uit, maar technisch onderlegde mensen zullen smullen van de controle die het programma biedt. KeePass heeft een steile leercurve, maar het beschermt je gegevens als geen ander. Het is dus de moeite waard om alles te ontdekken wat het te bieden heeft.

LastPass richt zich duidelijk beter op het gebruiksgemak van de eindgebruiker, wat je niet alleen merkt aan de eenvoudige installatie, maar ook de intuïtieve gebruikersinterface. LastPass heeft voor ieder systeem wel een app of extensie. Het systeem detecteert bovendien automatisch je favoriete browser, waardoor het installatieproces wordt versneld. Met LastPass kun je ook eenvoudig jouw inloggegevens van websites en apps importeren.

4. Wachtwoorden delen

Het lijkt erop dat we hier kort in kunnen zijn, aangezien KeePass standaard geen wachtwoorddeling biedt. Toch kunnen gebruikers met KeePass 2 een database delen door deze in een eigen cloud (zoals Google Drive of Microsoft OneDrive) op te slaan. LastPass heeft wel een specifieke functie voor het delen van wachtwoorden. Je kunt hiervoor direct wachtwoorden of gegevens delen vanuit de beveiligde kluis. Als de ontvangende gebruiker je uitnodiging accepteert, wordt het item gedeeld en worden alle wijzigingen onmiddellijk gesynchroniseerd met alle gebruikers. Zodra je het item niet meer deelt, maakt LastPass het ook gemakkelijk door een nieuw wachtwoord te genereren. Zo wordt voorkomen dat de andere gebruiker jouw inloggegevens blijft gebruiken.

5. Prijs

Beide versies van KeePass zijn voor iedereen gratis te gebruiken. Onthoud echter dat KeePass veel minder functies heeft dan de meeste concurrenten en minder compatible is. Toch kan KeePass een perfecte oplossing zijn, zeker als je technisch onderlegd bent en zoekt naar een hoge mate van veiligheid. Je gegevens worden namelijk versleuteld opgeslagen op enkel jouw device.

LastPass biedt verschillende soorten accounts. Er is een gratis account, die je op één apparaat kunt gebruiken. Voor premium functies betaal je vanaf 2,90 euro per maand, wat heel schappelijk is. Een gezinsaccount kost maar 1 euro per maand meer, je krijgt dan 6 premium accounts ter beschikking. Daarnaast zijn er talloze zakelijke mogelijkheden, waarbij je een bedrag per maand per gebruiker betaalt.

KeePassLastPass
Gratis variantxx
Opmerkingen1 apparaat1 apparaat
Prijs individueel2,90 EUR
Prijs familie3,90 EUR
Aantal familieleden6
Zakelijk abonnement3,90 EUR
Grootzakelijk5,70 EUR
Proefperiode30 dagen
Opmerkingen
URLhttps://keepass.info/https://www.lastpass.com/nl

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand