logo wachtwoordmanager
Dashlane vs 1Password wachtwoordmanagers vergelijk

Dashlane

Wachtwoord Manager - vs-08-08

1Password

Dashlane vs 1Password

Dashlane en 1Password zijn allebei goede keuzes als wachtwoordmanager. In dit vergelijk zal het vooral neerkomen op jouw wensen en hoe prettig je de systemen vindt werken. Dashlane heeft een streepje voor op zakelijke gebruikers, omdat de beveiliging wat scherper is. 1Password is daarentegen wat eenvoudiger in gebruik. Maar laten we de verschillen tussen Dashlane en 1Password eens op een rij zetten.

1. Veiligheid

Zowel Dashlane als 1Password scoren hoog op het gebied van veiligheid. Ze gebruiken beiden de 256-bit AES-codering van al je gegevens en updaten hun software met regelmaat. Nieuwe apparaten moeten op twee manieren inloggen: deze 2FA voegt een extra veiligheidslaag toe. Toch zijn er verschillen.

Zo vraagt 1Password om een unieke code in te voeren, die eerder is gestuurd naar een vertrouwd apparaat. Heb je die niet voorhanden? Dan kun je gebruikmaken van een lange code, die je van 1Password toegestuurd hebt gekregen. 1Password biedt eenvoudige manieren om koppelingen te maken met andere identiteits- en toegangsbeheersoftware, zoals Okta, Azure Active Directory en Rippling. 1Password heeft een bijzondere tool, waarmee je een waarschuwing krijgt als hackers toegang proberen te krijgen tot je apparaat. 1Password controleert je wachtwoorden regelmatig en wijst zwakke punten aan waar aanwezig.

Dashlane heeft een ingebouwde VPN, opgezet door het controversiële HotSpot Shield. Een VPN zorgt voor een extra laag veiligheid, maar HotSpot komt regelmatig negatief in het nieuws. Daar bovenop past Dashlane echter een strakke codering en beveiligingsfuncties toe. Dashlane controleert bovendien de wachtwoorden voor je ze invoert: het accepteert geen zwakke wachtwoorden, wat wel het geval is bij 1Password.

Op het gebied van veiligheid staat 1Password in het voordeel, hoewel je zelf moet zorgen voor sterke wachtwoorden.

Dashlane1Password
Encryptie256-bits AES256-bits AES
Zero-knowledgexx
Accountherstelx
Delenxx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB1GB
Single sign-onBusiness planBusiness plan
2FAxx
Biometrische controlexx
MFABusiness plan
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringxx
ExtraIncl. VPNBeveiligingssleutel

2. Compatibiliteit

Zowel Dashlane als 1Password zul je niet snel merken dat de software incompatibel is. Zeker niet wanneer je gebruikmaakt van de populaire systemen. 1Password heeft in onze ogen hier toch een streepje voor, vooral omdat de software gebruiksvriendelijker is. Het grootste nadeel is het vinden van de juiste software: er zijn zoveel apps, extensies en plug-ins, dat het niet voor iedereen meteen duidelijk is welke programma’s geïnstalleerd moeten worden.

Dashlane heeft ook een sterke compatibiliteit, hoewel Opera en Internet Explorer niet ondersteund worden. De desktop-app van Dashlane ziet er strak uit en is logisch ingericht, hoewel veel functies zich richten op zakelijke accounts. Je kunt er wachtwoorden organiseren en ordenen (een functie die 1Password niet heeft) en meer invloed op gedeelde wachtwoorden. Toch heeft 1Password hier het voordeel.

Dashlane1Password
Windows1010, 64-bits
MacOS1210.15
ChromeOS
Linuxx
iOS1515.5
Android89
Chromexx
Edgexx
Internet Explorer
Safarixx
Opera
Firefoxxx
Tor
Vivaldi
DuckDuckGo
Bravex

3. Gebruiksgemak

1Password richt zich voornamelijk op gebruiksgemak, het biedt meer ondersteuning en begeleiding tijdens het gebruik (en de installatie). De intuïtieve interface wordt ondersteund door een uitgebreid FAQ-platform die antwoord geven om de meeste vragen en gebruikersproblemen.

Het is eenvoudig om in 1Password informatie te bekijken en te wijzigen, gegevens op te slaan en te sorteren en de wachtwoordsterkte te controleren. Een praktische functie voor de apps voor iOS en Android is de ondersteuning voor biometrisch inloggen, waarbij je gebruik kunt maken van een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Dashlane is nog actiever in het installatieproces en neemt je stap voor stap door het hele proces. Je kunt hier ook meteen wachtwoorden importeren uit verschillende bronnen. Ook Dashlane ondersteunt biometrisch inloggen op Android en iOS. De klantondersteuning en technische ondersteuning van Dashlane laat nog te wensen over: de online informatie is een stuk minder uitgebreid dan bij 1Password.

4. Wachtwoorden delen

De gezinstools en zakelijke gereedschappen van 1Password maken het eenvoudig om wachtwoorden en inloggegevens te delen met gezinsleden of collega’s. Met de zakelijke functies kun je controle houden over het delen van wachtwoorden, waarbij je teamleden in groepen kunt indelen en per groep het toegangsniveau kunt regelen. Machtigingen zijn eenvoudig aan te passen om bewerkingstoegang voor bepaalde items te regelen.

Dashlane biedt op zijn beurt een Sharing Center. Hierin wordt voor elke gebruiker een unieke openbare sleutel aanmaakt, waardoor je een extra asymmetrische gegevensversleuteling krijgt. Decodering is mogelijk via een unieke privésleutel, waarbij de combinatie van openbare en privésleutels uitzonderlijke beveiliging biedt. Ook in Dashlane is het delen en beheren van machtigingen eenvoudig te beheren. De gratis versie van Dashlane laat je met een beperkt aantal gebruikers delen: de premium versie biedt onbeperkte deelmogelijkheden. Bij 1Password kun je met een gezinsabonnement wachtwoorden delen met maximaal 5 personen. De Team- en Businessabonnementen laten je onbeperkt delen.

5. Prijs

Dashlane biedt een gratis versie, waardoor het op dat vlak een voorsprong heeft op 1Password: daar heb je wel een gratis proefversie, maar moet je na de proeftijd gaan betalen. Dashlane’s gratis versie heeft wel zijn beperkingen uiteraard. Zo kun je slechts 50 wachtwoorden opslaan… en werkt het op 1 apparaat.

In de betaalde diensten van Dashlane zijn toegang tot een VPN en andere bonusfuncties inbegrepen, waaronder darkweb-monitoring, wat de hoge prijs van het abonnement voor een deel verklaard. 1Password is ook niet één van de goedkoopste diensten, maar het biedt wel echt functionele individuele, gezins- en bedrijfsplannen, en is bijzonder prettig in gebruik. In het vergelijk tussen Dashlane en 1Password krijg je met 1Password duidelijk beter waar voor je geld.

Dashlane1Password
Gratis variantx
Opmerkingen1 apparaat
Prijs individueel2,75 EUR (4,41 EUR met VPN)2,99 EUR
Prijs familie6,66 EUR4,99 EUR
Aantal familieleden105
Zakelijk abonnement5 EUR19,95 EUR
Grootzakelijk8 EUR7,99 EUR
Proefperiode14 dagen
OpmerkingenGratis variant is heel uitgebreid
URLhttps://www.dashlane.com/https://1password.com/

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand