logo wachtwoordmanager
Bitwarden vs KeePass - wachtwoorden beheren vergelijk

Bitwarden

Wachtwoord Manager - vs-08-08

KeePass

Bitwarden vs KeePass

Bitwarden en KeePass zijn allebei open-source systemen, waarbij Bitwarden een aantal schappelijk geprijsde abonnementsvormen biedt. Benieuwd welke van deze gedegen systemen het beste in jouw straatje past? Lees dan snel verder in onze vergelijkende test. Voor meer details verwijzen we je graag door naar de aparte reviews! Het belangrijkste verschil is dat KeePass zich als enige wachtwoordbeheerder richt op lokale opslag, terwijl Bitwarden zich in de cloud mengt.


1. Veiligheid

Het is eigenlijk wel bijzonder dat zowel Bitwarden als KeePass hoog scoren op dit vlak, omdat het allebei open source-applicaties zijn. Iedereen kan de code dus zien, controleren op beveiligingsproblemen en eventueel aanpassen.

KeePass gebruikt een krachtig AES 256-bits coderingsalgoritme met plug-ins die aanvullende algoritmen ondersteunen. KeePass gebruikt daarnaast een sleutelafleidingsfunctie (cryptografische hashfunctie) met een salt (willekeurige reeks gegevens die wordt gebruikt om een wachtwoordhash te wijzigen) om te beschermen tegen woordenboekaanvallen. Het bijzondere van KeePass is dat het wachtwoorden alleen lokaal opslaat, voor extra veiligheid. Als extra laag beveiliging gebruikt de AutoType-functie van KeePass klembordverduistering en virtuele toetsaanslagen om wachtwoorden in browsers te plakken, zo wordt keylogging voorkomen.

Bitwarden gebruikt naast de AES 256-bits encryptie, ook salted hashing via het PBKDF2-algoritme voor extra veiligheid. Het biedt ook 2FA, waarbij gebruikers een wachtwoord moeten invoeren en een tweede stap voor verificatie moeten voltooien. Bitwarden slaat de wachtwoorden en inlognamen op in de cloud.

BitwardenKeePass
Encryptie256-bits AES256-bits AES, SHA-256 en Twofish
Zero-knowledgexx
Accountherstelx
Delenx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB
Single sign-onEnterprise plan
2FAx
Biometrische controlex
MFA
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoring
ExtraDatabase wordt enkel lokaal opgeslagen

2. Compatibiliteit

KeePass is lang niet met alle systemen compatible. Er zijn bovendien twee grote versies van het systeem. KeePass 1 werkt alleen met Windows en Wine (een emulator voor MacOS en Linux), terwijl KeePass 2 werkt met Windows en Mono. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelaars die het open-source project naar hun eigen kant op hebben getrokken. Er zijn dus talloze apps en extensies voor smartphones, tablets en browsers, maar ze zijn allemaal niet van KeePass zelf.

Bitwarden is compatibel met versies voor Windows, MacOS en Linux, plus mobiele apps voor iOS en Android. Het biedt ook extensies voor de populaire browsers, waaronder Chrome, Firefox, Opera, Safari, Microsoft Edge, Vivaldi en Tor Browser. Bitwarden synchroniseert automatisch tussen verschillende apparaten en platforms.

BitwardenKeePass
Windows87
MacOS10.14via Wine
ChromeOSx
Linuxxx
iOS10
Android9
Chromex
Edgex
Internet Explorer
Safarix
Operax
Firefoxx
Torx
Vivaldix
DuckDuckGox
Bravex

3. Gebruiksgemak

KeePass is wat lastiger in gebruik, het open-sourceprogramma laat veel over voor de eindgebruiker om in te stellen. Het ziet er wat primitief en ouderwets uit, maar technisch onderlegde mensen zullen smullen van de controle die het programma biedt. KeePass heeft een steile leercurve, maar het beschermt je gegevens als geen ander. Het is dus de moeite waard om alles te ontdekken wat het te bieden heeft.

Bitwarden heeft een schone, moderne interface zonder advertenties en met een intuïtief menu. De installatie is eenvoudig en in een paar stappen te doorlopen. De meeste functies zijn gemakkelijk te gebruiken, maar sommige kunnen een beetje lastig zijn voor thuisgebruikers. Het prettige aan Bitwarden is dat het ook gezichts- en vingerafdrukbiometrie kan gebruiken, die je makkelijk kunt instellen voor je mobiele apparaten.

4. Wachtwoorden delen

Het lijkt erop dat we hier kort in kunnen zijn, aangezien KeePass standaard geen wachtwoorddeling biedt. Toch kunnen gebruikers met KeePass 2 een database delen door deze in een eigen cloud (zoals Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive) op te slaan.

Met de gratis en premium-versies van Bitwarden kun je wachtwoorden met één andere persoon delen, de gezins- en teamversies laten je wachtwoorden delen met maximaal vijf gebruiken. Wil je meer mensen toegang geven tot je gegevens? Dan moet je een extra bedrag per maand betalen.

5. Prijs

Beide wachtwoordmanagers hebben gratis versies, maar Bitwarden-gebruikers kunnen upgraden naar een betaalde versie om extra functies te ontgrendelen of met meer gebruikers te delen. De kernfuncties zijn altijd 100% gratis, inclusief de functies die de meeste mensen nodig hebben. Upgraden van een gratis persoonlijk account naar een premium account biedt enkele extra functies, maar je kunt nog steeds slechts met één andere persoon delen. Voor een schappelijk bedrag per jaar kun je overstappen naar een premium abonnement of een gezinsabonnement, waarmee je wachtwoorden kunt delen tussen vijf personen, en voor een paar euro per maand heb je een zakelijk abonnement voor vijf personen. Het Enterprise-abonnement sluit je af per persoon en biedt een schat aan extra functies, waaronder optionele on-premises hosting voor extra beveiliging.

Beide versies van KeePass zijn voor iedereen gratis te gebruiken. Onthoud echter dat KeePass veel minder functies heeft dan de meeste concurrenten en minder compatible is. Toch kan KeePass een perfecte oplossing zijn, zeker als je technisch onderlegd bent en zoekt naar een hoge mate van veiligheid. Je gegevens worden namelijk versleuteld opgeslagen op enkel jouw device.

BitwardenKeePass
Gratis variantxx
OpmerkingenOnbeperkt gebruik1 apparaat
Prijs individueel1 EUR
Prijs familie3,33 EUR
Aantal familieleden6
Zakelijk abonnement3 EUR
Grootzakelijk5 EUR
Proefperiode7 dagen
OpmerkingenGratis variant is heel uitgebreid
URLhttps://bitwarden.com/https://keepass.info/

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand