logo wachtwoordmanager
1Password vs KeePass - wachtwoordbheerders vergeleken

1Password

Wachtwoord Manager - vs-08-08

KeePass

1Password vs KeePass

Het is lastig om KeePass te vergelijken met 1Password, omdat KeePass zich richt op een heel specifiek publiek. Het is een uitgebreide tool, maar heel beperkt in zijn functionaliteiten. Bovendien is het open-source, waardoor het niet ontwikkeld wordt door één team of ontwikkelaar. De bediening is wat lastig, maar het is wel bijzonder veilig, aangezien alle wachtwoorden lokaal worden opgeslagen. 1Password is een stuk commerciëler ingericht en ontwikkeld voor het grote publiek. Je kunt wachtwoorden delen en synchroniseren over verschillende apparaten… maar moet daar wel een vast bedrag per maand voor betalen.


1. Veiligheid

KeePass gebruikt een krachtig AES 256-bits coderingsalgoritme met plug-ins die aanvullende algoritmen ondersteunen. KeePass gebruikt daarnaast een sleutelafleidingsfunctie (cryptografische hashfunctie) met een salt (willekeurige reeks gegevens die wordt gebruikt om een wachtwoordhash te wijzigen) om te beschermen tegen woordenboekaanvallen. Het bijzondere van KeePass is dat het wachtwoorden alleen lokaal opslaat, voor extra veiligheid. Als extra laag beveiliging gebruikt de AutoType-functie van KeePass klembordverduistering en virtuele toetsaanslagen om wachtwoorden in browsers te plakken, zo wordt keylogging voorkomen.

1Password biedt end-to-end encryptie voor het versturen van je gegevens. Hiermee wordt voorkomen dat je gegevens onderschept kunnen worden. Dankzij 2FA als Okta, Azure Active Directory en Rippling kun je een extra laag beveiliging toevoegen. Deze wachtwoordbeheerder maakt ook gebruik van 256-bits AES-codering, waardoor het voor niemand anders mogelijk is om uw gegevens te decoderen, en PBKDF2-sleutelversterking voor het beveiligen van je hoofdwachtwoord.

1PasswordKeePass
Encryptie256-bits AES256-bits AES, SHA-256 en Twofish
Zero-knowledgexx
Accountherstel
Delenx
Aantal wachtwoordenOnbeperktOnbeperkt
Beschikbare opslag1GB
Single sign-onBusiness plan
2FAx
Biometrische controlex
MFABusiness plan
Password generatorxx
Autofillxx
Dark web monitoringx
ExtraBeveiligingssleutelDatabase wordt enkel lokaal opgeslagen

2. Compatibiliteit

1Password is met de meeste browsers en besturingssystemen compatible. Het is compatible met Windows, MacOS, Linux, Android en iOS. Daarnaast is er ondersteuning voor Chrome, Firefox, opera, Safari, internet Explorer en Edge.

KeePass is lang niet met alle systemen compatible. Er zijn bovendien twee grote versies van het systeem. KeePass 1 werkt alleen met Windows en Wine (een emulator voor MacOS en Linux), terwijl KeePass 2 werkt met Windows en Mono. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelaars die het open-source project naar hun eigen kant op hebben getrokken. Er zijn dus talloze apps en extensies voor smartphones, tablets en browsers, maar ze zijn allemaal niet van KeePass zelf.

1PasswordKeePass
Windows10, 64-bits7
MacOS10.15via Wine
ChromeOSx
Linuxxx
iOS15.5
Android9
Chromex
Edgex
Internet Explorer
Safarix
Opera
Firefoxx
Tor
Vivaldi
DuckDuckGo
Bravex
3. Gebruiksgemak

1Password is heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig om in te stellen, zelfs met meerdere gebruikers. Na de activatie van je account kun je gezinsleden uitnodigen om ook deel te nemen aan jullie abonnement. Daarna kun je de 1Password-apps voor je apparaten downloaden en de 1Password-extensie gebruiken om wachtwoorden op te slaan voor elke site die je bezoekt. Het businessplan werkt op vrijwel dezelfde manier, maar biedt je de mogelijkheid om aangepaste groepen te maken en met speciale tools analyseren hoe de gebruikers de wachtwoordbeheerder gebruiken.

KeePass is wat lastiger in gebruik, het open-sourceprogramma laat veel over voor de eindgebruiker om in te stellen. Het ziet er wat primitief en ouderwets uit, maar technisch onderlegde mensen zullen smullen van de controle die het programma biedt. KeePass heeft een steile leercurve, maar het beschermt je gegevens als geen ander. Het is dus de moeite waard om alles te ontdekken wat het te bieden heeft.

4. Wachtwoorden delen

Met 1Password kun je snel en gemakkelijk wachtwoorden delen met familieleden en werknemers. Dat doe je simpelweg door wachtwoorden te verplaatsen naar de gedeelde kluis van 1Password. Wil je de gegevens niet meer delen? Dan sleep je ze weer naar je privékluis of verplaats je de inloggegevens naar de prullenbak.

Het lijkt erop dat we hier kort in kunnen zijn, aangezien KeePass standaard geen wachtwoorddeling biedt. Toch kunnen gebruikers met KeePass 2 een database delen door deze in een eigen cloud (zoals Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive) op te slaan.

5. Prijs

1Password kost slechts 2,99 euro per maand voor een jaarabonnement. Een gezinsabonnement kost 4,99 euro per maand, voor maximaal 5 gebruikers. Een groot zakelijk abonnement kost 7,99 euro per maand. Voor een maandelijks opzegbaar abonnement betaal je meer.

Beide versies van KeePass zijn voor iedereen gratis te gebruiken. Onthoud echter dat KeePass veel minder functies heeft dan de meeste concurrenten en minder compatible is. Toch kan KeePass een perfecte oplossing zijn, zeker als je technisch onderlegd bent en zoekt naar een hoge mate van veiligheid. Je gegevens worden namelijk versleuteld opgeslagen op enkel jouw device.

1PasswordKeePass
Gratis variantx
Opmerkingen1 apparaat
Prijs individueel2,99 EUR
Prijs familie4,99 EUR
Aantal familieleden5
Zakelijk abonnement19,95 EUR voor 10 gebruikers
Grootzakelijk7,99 EUR
Proefperiode14 dagen
Opmerkingen
URLhttps://1password.com/https://keepass.info/

Prijs is per maand, in de goedkoopste abonnementsvorm
Zakelijk abonnement is per gebruiker per maand